Żurek, jajka i co jeszcze? - wielkanocne przepisy od Kotányi

Autor: Karolina Gużda

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • daktyle

Jak przygotować:

Wielkanoc to święto wszystkich łakomczuchów. Siadając do uroczystego śniadania na pewno znajdziemy na nim oprócz jaj i żurku również baby i mazury. Dla tych, którzy chcieliby choć trochę urozmaicić świąteczne menu, polecamy kilka nowych potraw. Ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a nowe przepisy mogą wzbogacić wielkanocny jadłospis.


Babeczki daktylowe z sosem waniliowym

Składniki:

- 300 g suszonych daktyli
- 100 g masła
- 250 g mąki
- ½ szklanki cukru
- 4 jajka
- 1laska wanilii Kotányi
- ½ łyżeczki cynamonu Kotányi
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego

Sos waniliowy

- 4 żółtka jaj
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kotányi
- 1 laska wanilii Kotányi
- 500 ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, żeby zmiękły. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmiksować. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodać jajka, mąkę, proszek, rdzeń z wanilii, cynamon i wymieszać. Dodać jogurt, daktyle i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małych natłuszczonych foremek. Piec ok. 35 minut
w temperaturze 180°C

Sos:

Z wanilii wyskrobać rdzeń (strąków wanilii nie wyrzucać). Żółtka, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii wymieszać na jednolitą masę. Wlać następnie mleko i dodać przecięty strąk wanilii. Na małym ogniu podgrzać do wysokiej temperatury ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Nie gotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać mleka, jeśli za rzadki dosypać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Musli z prodiża

    BiBi

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-09-08

    Wsypujemy musli do prodiża, zalewamy sokiem, podłączamy na godzinę.

    więcej

  • Trzy Krówki

    Fasolka

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-04-06

    1.Masa budyniowa: Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać wcześniej zmiksowane składniki. Dalej postępujemy jak przy gotowaniu budyniu. Do gorącego budyniu wmieszać kostkę margaryny. 2.Herbatniki...

    więcej

    Trzy Krówki
  • Ciasto jabłkowe

    mala_mi

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2008-08-07

    1. Zetrzeć na bardzo grubej tarce 2 kg jabłek i 2-3 banany, zmieszać z 2 łyż. cynamonu i sokiem z 1 cytryny. 2. W misce zmieszać 1 kg mąki, 2 szkl. oleju, 2 szkl. cukru, 2 łyż. proszku do pieczenia, 1 szkl. kaszy manny i dodatkami wg uznania (np. orzechy, słonecznik, wiórki...

    więcej

  • Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami

    Redakcja

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-06-10

    1.Do schłodzonego mleka dodać umyte, osuszone i obrane z zielonych szypułek truskawki, sok z cytryny oraz miód. 2.Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek i posypać ziarenkami wanilii. 3.Gotowe smacznego!

    więcej

    Koktajl z Wiejskim bez laktozy  i truskawkami
  • Lasagne truskawkowa

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-02-27

    1. Makaron lasagne ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. 2. Truskawki opłucz, osusz i pokrój w plasterki. 3. Śmietanę wymieszaj z cukrem. 4. Na talerz ułóż 1 płat lasagne, rozsmaruj 1 łyżkę śmietany i ułóż truskawki. Czynność powtórz jerze 2 razy.

    więcej

    Lasagne truskawkowa
»kategorie: