Truskawki ze śmietaną

Autor: Magda (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • truskawki
  • śmietana

Jak przygotować:

Wymyte truskawki obieramy z zielonych szypułek. Owoce rozdzielamy na porcje. Ubijamy jedną śmietanę 30 % mikserem na jednolitą masę. Dla mało cierpliwych (i głodnych) czynność tę można pominąć. Śmietanę przekładamy na truskawki. Deser gotowy.


Informacje dodatkowe:

Dla głodnych można dodać rodzynki lub inne owoce suszone, albo orzechy. Pełen spontan :)

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: do 10 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

Komentarze

  • michu, 2008-06-10

    a jak się nie ma miksera to można po prostu na talerzu pozgniatać truskawki widelcem i wymieszać z cukrem i śmietaną (może być zwykła bądĹş bita w wersji de lux) i też jest pycha

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Kompot truskawkowy

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-06-16

    1. Wodę zagotować. 2. Cukier wymieszać w gotującej się wodzie. 3. Wrzucić umyte i odszypułkowane truskawki. 4. Gotować do momentu aż truskawki oddadzą soki. Tak ok 3 - 5 minut.

    więcej

    Kompot truskawkowy
  • Mus grejpfrutowo-truskawkowy

    Pyszka

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-10-24

    Grejpfrut obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Wytnij białe błonki z grejpfruta. Przełóż do blendera. Dodaj truskawki i zmiksuj na mus. Dodaj cukier puder do smaku. W szklance układaj na zmianę 1 łyżkę jogurtu naturalnego i łyżkę musu owocowego. Posyp całość...

    więcej

  • Agrestowe puchary

    kaTka

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-09-12

    3/4 agrestu ugotuj i przetrzyj przez sito. Następnie zagotuj z mąką, 1/2 szklanki wody i cukrem do smaku. Resztę agrestu ułóż w szklankach i zalej przygotowanym musem.

    więcej

  • Malinowy sorbet herbaciany

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-19

    Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut, aż do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do...

    więcej

    Malinowy sorbet herbaciany
  • Napój czekoladowy

    Justysia

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2009-07-03

    500 ml wody gotujemy, wrzucamy do niej czekoladę, cukier i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając. Po kilku minutach gotowania wyjmujemy cynamon. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, wlewamy do czekolady. Gdy zgęstnieje dolewamy reszte wody (300 ml)...

    więcej

»kategorie: