Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

Autor: Redakcja1

Ocena

Twoja ocena

Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

Składniki:

  • pistacje obrane niesolone – 300 g
  • śmietanka 30% - 200 ml
  • cukier puder – 50 g
  • serek mascarpone – 200 g
  • czerwone porzeczki obrane – 500 g
  • miód płynny – 2 łyżeczki
  • cz

Jak przygotować:

1. Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy.
2. Orzechy drobno zmielić.
3. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników.
4. Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut.
5. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
6. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Ciasto ze sliwkami

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-03

    Nagrzać piekarnik do 175 st C. 1. Jajka zmiksować z wodą i olejem. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. 2. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 3. Śliwki umyć, usunąć pestki. 4. Ciasto przelać do tortownicy. 5. Ułożyć śliwki. 6. Piec przez ok 40 - 46 minut w 175 st C. Ostudzić.

    więcej

    Ciasto ze sliwkami
  • Muffinki z brzoskwiniami

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-02

    1.W misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. 2.Dodajemy mleko, olej i jajko. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. 3.Ciasto przekładamy do foremki do 2/3 wysokości. Na wierz układamy kilka kosteczek brzoskwini. 4.Pieczemy ok 20 minut w 180 st C.

    więcej

    Muffinki z brzoskwiniami
  • Placuszki z kwiatami

    Pyza

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: * 20 gron kwiatowych robinii akacjowej * 10-15 baldachów czarnego bzu * 2 jajka * 1 szklanka mąki pszennej + szczypta soli * 1-1,5 szklanki płynu - mleka, rzadkiej śmietanki, wody gazowanej albo jasnego piwa * do smażenia: olej * do...

    więcej

    Placuszki z kwiatami
  • Pieczone jabłka z miodem i rodzynkami

    Ola

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-11-13

    1.Nagrzewamy piekarnik do 180 st C. 2.Jabłko kroimy na 2/3 wysokości ogonek ma być części górnej. 3.Łyżeczką wyciągamy gniazdo nasienne i w to miejsce polewamy łyżeczkę miodu i wsypujemy kilka rodzynek. Przykrywamy odciętą częścią jabłka. 4.Postępujemy tak samo z dowolną ilością jabłek. ...

    więcej

    Pieczone jabłka z miodem i rodzynkami
  • Gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2013-10-15

    Gruszki obieramy i kroimy na połówki, a następnie usuwamy z nich gniazdka z pestkami. Następnie kroimy owoc na ćwiartki i wykładamy na talerz. Między kawałkami gruszki umieszczamy grubsze plasterki sera żółtego. Całość posypujemy startą na tarce ciemną czekoladą. Przygotowany deser...

    więcej

    Gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą
»kategorie: