Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

Autor: Redakcja1

Ocena

Twoja ocena

Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

Składniki:

  • pistacje obrane niesolone – 300 g
  • śmietanka 30% - 200 ml
  • cukier puder – 50 g
  • serek mascarpone – 200 g
  • czerwone porzeczki obrane – 500 g
  • miód płynny – 2 łyżeczki
  • cz

Jak przygotować:

1. Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy.
2. Orzechy drobno zmielić.
3. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia składników.
4. Odstawić do wychłodzenia. Porzeczki zalać w garnku czerwonym winem, dusić ok. 15 minut.
5. Dodać miód i gotować jeszcze przez kilka minut. Całość zblendować na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
6. Krem pistacjowy nałożyć do tartaletek. Wierzch do połowy ozdobić sosem porzeczkowym.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Poncz z granatów

    Koszerna

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2010-03-27

    1.Schłodzone napoje mieszamy w dzbanku. 2.Pomarańcze i cytryne dokładnie myjemy i kroimy na plastry. 3.Wrzucamy do dzbanka. 4.Można dodać kostki lodu.

    więcej

    Poncz z granatów
  • Świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną

    Martyna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-02-21

    1.W pierwszej kolejności gotujemy makaron, a truskawki miksujemy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem 2.Ugotowany makaron polewamy musem truskawkowym, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. 3.Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno.

    więcej

    Świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną
  • Ciasto ze sliwkami

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-03

    Nagrzać piekarnik do 175 st C. 1. Jajka zmiksować z wodą i olejem. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. 2. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 3. Śliwki umyć, usunąć pestki. 4. Ciasto przelać do tortownicy. 5. Ułożyć śliwki. 6. Piec przez ok 40 - 46 minut w 175 st C. Ostudzić.

    więcej

    Ciasto ze sliwkami
  • Zimowa sałatka owocowa Earl Grey

    gotująca

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-08-04

    1. Suszone gruszki pociąć wzdłuż na trzy paski i wraz z suszonymi morelami zalać w dzbanku z ponczem. Odstawić do lodówki na minimum 2 godz. 2. Schłodzona miksturę wlać do garnka, dodać cukier, syrop imbirowy, jabłka i gruszki. Zagotować i na wolnym ogniu dusić około pięciu min, aż owoce...

    więcej

    Zimowa sałatka owocowa Earl Grey
  • Pierniki studenckie tanie i szybkie

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-12-08

    1.Nagrzać piekarnik do 180 st C 2.Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyrobić ciasto. Przełożyć na blat i lekko podsypać mąką. Wykrawać pierniczki, można też okrągłe szklanką. 3.Piec ok 9 - 11 minut. 4.Ostudzić.

    więcej

    Pierniki studenckie tanie i szybkie