Świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Autor: Martyna

Ocena

Twoja ocena

Świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Składniki:

  • makaron
  • • Międzybrodzki Makaron świderki – 250 g
  • • truskawki świeże lub mrożone – 1 kg
  • śmietanka słodka 36% - ½ litra
  • cukier do smaku
  • świeża mięta

Jak przygotować:

W pierwszej kolejności gotujemy makaron, a truskawki miksujemy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem. Ugotowany makaron polewamy musem truskawkowym, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno.


Informacje dodatkowe:

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Przepis na galaretkę z owocami

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-03-03

    1.Przygotowujemy galaretki w osobnych naczyniach. 2.Następnie, gdy będą gotowe kroimy w kostkę i układamy w pucharkach. 3.Dodajemy troszkę pokrojonych owoców. 4.Dekorujemy bitą śmietaną a na górę dajemy wisienkę.

    więcej

    Przepis na galaretkę z owocami
  • Ciasto jabłkowe

    mala_mi

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2008-08-07

    1. Zetrzeć na bardzo grubej tarce 2 kg jabłek i 2-3 banany, zmieszać z 2 łyż. cynamonu i sokiem z 1 cytryny. 2. W misce zmieszać 1 kg mąki, 2 szkl. oleju, 2 szkl. cukru, 2 łyż. proszku do pieczenia, 1 szkl. kaszy manny i dodatkami wg uznania (np. orzechy, słonecznik, wiórki...

    więcej

  • Żurek, jajka i co jeszcze? - wielkanocne przepisy od Kotányi

    Karolina Gużda

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-04-03

    Wielkanoc to święto wszystkich łakomczuchów. Siadając do uroczystego śniadania na pewno znajdziemy na nim oprócz jaj i żurku również baby i mazury. Dla tych, którzy chcieliby choć trochę urozmaicić świąteczne menu, polecamy kilka nowych potraw. Ich przygotowanie nie...

    więcej

  • Croissanty - rogaliki z ciasta francuskiego

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-12-20

    1.Nastawić piekarnik na 200 st C. 2.Ciasto wyciągnąć z lodówki. Przekroić wzdłuż dłuższego boku i następnie nożem (lub nożem do pizzy)kroić ciasto na ukos aby wyszły na trójkąty. 3.Rogale zawijać od dłuższego boku. 4.Posmarować roztrzepanym żółtkiem. 5.Piec ok 15 - 20...

    więcej

    Croissanty - rogaliki z ciasta francuskiego
  • Bananowy mus w rumowo – miodowym syropie

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-24

    1. Pokrojone w plastry banany podsmażyć na patelni z miodem i masłem. 2. Po chwili dodać rum i sok z pomarańczy, następnie czekać, aż poncz lekko odparuje. 3. Słodki mus nakładać na gotowe gofry. 4. W wersji dla dzieci należy zrezygnować z rumu, na rzecz rodzynek lub posypki z białej czekolady.

    więcej

    Bananowy mus w rumowo – miodowym syropie
»kategorie: