STEFANKA CHAŁWOWO-RUMOWA

Autor: pao77 (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

STEFANKA CHAŁWOWO-RUMOWA

Składniki:

  • margaryna
  • chałwa
  • kieliszek rumu
  • kawa mielona do posypania
  • herbatniki

Jak przygotować:

- 200 g miękkiej margaryny

- 100 g chałwy

- kieliszek dobrego rumu

- 3 opakowania herbatników ( 3x 50 g)

- kawa mielona lub kakao do posypania

Miękką margarynę utrzeć dodając do niej rum i pokruszoną chałwę, dokładnie wyrobić. Na deseczce lub na płaskiej paterze wyłożyć papier pergaminowy, ułożyć kilka herbatników, smarować kremem.Układać herbatniki, smarować je kremem tak, aby powstał blok, na wierzchu powinny znajdować się herbatniki.
Stefankę zawinąć w papier, obciążyć drugą deseczką i włożyć na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną stefankę posmarować resztą kremu ( wierzch i boki) i posypać kawą mieloną lub kakao. Kroić na plastry.


Informacje dodatkowe:

koniecznie trzeba użyć margaryny, ponieważ po schłodzeniu masło robi się twarde i wtedy ciężko deser pokroić.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Muffinki z brzoskwiniami

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-02

    1.W misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. 2.Dodajemy mleko, olej i jajko. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. 3.Ciasto przekładamy do foremki do 2/3 wysokości. Na wierz układamy kilka kosteczek brzoskwini. 4.Pieczemy ok 20 minut w 180 st C.

    więcej

    Muffinki z brzoskwiniami
  • Deserowa zabawa, czyli Zabajone mango - Przepis

    FlyPR

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-01-25

    Zabajone mango (2 porcje) Składniki 4 żółtka z jajka ekologicznego (L) 3 łyżki drobnego cukru 5 łyżek soku Sunquick Mango owoce, np. maliny mrożone lub świeże biszkopty Wykonanie 1. Żółtka przełóż do miski, i ubijaj je przez ok. 2 minuty. 2. Dodawaj stopniowo, łyżka po...

    więcej

    Deserowa zabawa, czyli Zabajone mango - Przepis
  • Ciastka kukurydziane

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-01-08

    1. Kostkę margaryny roztopić. 2.Utrzeć 2 jaja z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. 3.Stopniowa dodać 3 szklanki mąki i 1/2 proszku do piecznia. 4. Następnie dodać drobno posiekane dodatki. 5. Całość wymieszać. 6. Formować okrągłe placki ;) 7. Piec w temp. 185 st. C. ok. 20 minut.

    więcej

    Ciastka kukurydziane
  • Truskawki ze śmietaną

    Magda

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-07

    Wymyte truskawki obieramy z zielonych szypułek. Owoce rozdzielamy na porcje. Ubijamy jedną śmietanę 30 % mikserem na jednolitą masę. Dla mało cierpliwych (i głodnych) czynność tę można pominąć. Śmietanę przekładamy na truskawki. Deser gotowy.

    więcej

  • pyszne ciasto Toffi

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-05-22

    1. Mleko skondensowane słodzone należy gotować 3 godziny, aby uzyskać karmel 2. Na dno blachy wykładamy I warstwę krakersów 3. Gotujemy budyń wg przepisu i kiedy ostygnie ucieramy go z połową kostki margaryny i połową masła 4. Otrzymaną masę nakładamy na krakersy 5. Układamy kolejny poziom...

    więcej

»kategorie: