STEFANKA CHAŁWOWO-RUMOWA

Autor: pao77 (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

STEFANKA CHAŁWOWO-RUMOWA

Składniki:

  • margaryna
  • chałwa
  • kieliszek rumu
  • kawa mielona do posypania
  • herbatniki

Jak przygotować:

- 200 g miękkiej margaryny

- 100 g chałwy

- kieliszek dobrego rumu

- 3 opakowania herbatników ( 3x 50 g)

- kawa mielona lub kakao do posypania

Miękką margarynę utrzeć dodając do niej rum i pokruszoną chałwę, dokładnie wyrobić. Na deseczce lub na płaskiej paterze wyłożyć papier pergaminowy, ułożyć kilka herbatników, smarować kremem.Układać herbatniki, smarować je kremem tak, aby powstał blok, na wierzchu powinny znajdować się herbatniki.
Stefankę zawinąć w papier, obciążyć drugą deseczką i włożyć na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną stefankę posmarować resztą kremu ( wierzch i boki) i posypać kawą mieloną lub kakao. Kroić na plastry.


Informacje dodatkowe:

koniecznie trzeba użyć margaryny, ponieważ po schłodzeniu masło robi się twarde i wtedy ciężko deser pokroić.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Ekspresowe ciasto z konfiturą pigwową pod pierzynką

    Redakcja1

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-10-02

    Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia. Gotowy spód jasny Dan Cake posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na...

    więcej

    Ekspresowe ciasto z konfiturą pigwową pod pierzynką
  • Agrestowe puchary

    kaTka

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-09-12

    3/4 agrestu ugotuj i przetrzyj przez sito. Następnie zagotuj z mąką, 1/2 szklanki wody i cukrem do smaku. Resztę agrestu ułóż w szklankach i zalej przygotowanym musem.

    więcej

  • Najlepsze ciacha owsiane ;)

    Roslinka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-09-08

    Proporcje: na każdą szklankę płatków owsianych należy dodać 1 jajko i 5 łyżek cukru. Dosypać, wedle uznania, wiórki kokosowe. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Piec w temp. ok. 180st. C., aż ciastka się zarumienią.

    więcej

  • Gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2013-10-15

    Gruszki obieramy i kroimy na połówki, a następnie usuwamy z nich gniazdka z pestkami. Następnie kroimy owoc na ćwiartki i wykładamy na talerz. Między kawałkami gruszki umieszczamy grubsze plasterki sera żółtego. Całość posypujemy startą na tarce ciemną czekoladą. Przygotowany deser...

    więcej

    Gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą
  • Truskawki ze śmietaną i rodzynkami

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2012-06-16

    1. Truskawki umyć i odszypułkować. Pokroić na małe kawałki i wrzucić do szklanki. 2. Truskawki zalać śmietaną. 3. Całość posypać rodzynkami.

    więcej

    Truskawki ze śmietaną i rodzynkami
»kategorie: