STEFANKA CHAŁWOWO-RUMOWA

Autor: pao77 (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

STEFANKA CHAŁWOWO-RUMOWA

Składniki:

  • margaryna
  • chałwa
  • kieliszek rumu
  • kawa mielona do posypania
  • herbatniki

Jak przygotować:

- 200 g miękkiej margaryny

- 100 g chałwy

- kieliszek dobrego rumu

- 3 opakowania herbatników ( 3x 50 g)

- kawa mielona lub kakao do posypania

Miękką margarynę utrzeć dodając do niej rum i pokruszoną chałwę, dokładnie wyrobić. Na deseczce lub na płaskiej paterze wyłożyć papier pergaminowy, ułożyć kilka herbatników, smarować kremem.Układać herbatniki, smarować je kremem tak, aby powstał blok, na wierzchu powinny znajdować się herbatniki.
Stefankę zawinąć w papier, obciążyć drugą deseczką i włożyć na 1 godzinę do lodówki.Schłodzoną stefankę posmarować resztą kremu ( wierzch i boki) i posypać kawą mieloną lub kakao. Kroić na plastry.


Informacje dodatkowe:

koniecznie trzeba użyć margaryny, ponieważ po schłodzeniu masło robi się twarde i wtedy ciężko deser pokroić.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Truskawki w cukrze

    krufka

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-05

    Truskawki kroimy w ćwiartki bezpośrednio do naczynia, z którego zamierzamy je zjeść. :) Układamy jedna warstwę i posypujemy cukrem (zwykłym, w kryształkach), układamy kolejną i znowu cukier i tak do końca, na koniec posypujemy obficie cukrem i odstawiamy aż truskawki puszczą sok....

    więcej

  • Herbaciane naleśniki z mascarpone i konfiturą z leśnych owoców

    buszująca w garach

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-04-27

    1. Herbatę zaparzyć w 250 ml wody, wystudzić, dodać mleko, mąkę, 2 jaja, łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać. Z otrzymanego ciasta smażyć cienkie naleśniki. 2. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. 3. Naleśniki smarować warstwą mascarpone i warstwą konfitury, zawijać w...

    więcej

    Herbaciane naleśniki z mascarpone i konfiturą z leśnych owoców
  • Pieczone jabłka z miodem i rodzynkami

    Ola

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-11-13

    1.Nagrzewamy piekarnik do 180 st C. 2.Jabłko kroimy na 2/3 wysokości ogonek ma być części górnej. 3.Łyżeczką wyciągamy gniazdo nasienne i w to miejsce polewamy łyżeczkę miodu i wsypujemy kilka rodzynek. Przykrywamy odciętą częścią jabłka. 4.Postępujemy tak samo z dowolną ilością jabłek. ...

    więcej

    Pieczone jabłka z miodem i rodzynkami
  • Faworki drożdżowe

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-12-16

    1. Wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników: 1 kg mąki, 1/2 margaryny, 3 jajka, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szkl mleka, 3 łyżeczki spirytusu, szczypta soli. 2. Ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty. Naciąc w środku i przeciągnąć jeden koniec przez dziurkę. 3.Smażyć na...

    więcej

    Faworki drożdżowe
  • Keks łatwy przepis

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-11-22

    Wszystkie składniki muszą mieć temperature pokojową więc najlepiej wyciągnąć je kilka godz szybciej z lodówki. 1.Margarynę miksujemy z cukrem ok 4 minut. 2.Dodajemy po 1 jajku i miksujemy na wolnych obrotach. 3.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jeśli nie mamy sody to dajemy...

    więcej

    Keks łatwy przepis
»kategorie: