Sorbet Earl Grey

Autor: czarna

Ocena

Twoja ocena

Sorbet Earl Grey

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 8
  • 5 dag drobnego
  • białego cukru
  • 2 białka
  • 20 ml białego wina
  • kilka listków mięty pieprzowej
  • 4 łyżeczki Herbaty liściastej Irving Earl Grey Royal
  • 18
  • 5 dag cukru kryształu
  • 150 ml wody
  • herbata

Jak przygotować:

1.Zaparzyć herbatę i po zaparzeniu (ok. 5 min) przelać do miski. Dodać parę kawałków cytrynowej skórki i parę listków mięty (wg smaku). Dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia cukru.
2. Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać wino. Przelać do naczynia do lodów, zamknąć, uszczelnić i zamrażać 1-1,5 godziny aż do uzyskania lodowej papki.
3. W mikserze wymieszać sorbet z połamanymi lodowymi kostkami. W osobnej misce ubić na sztywno białka, wlać sorbet do miksera i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową mieszankę zamrozić (ok. 1 godz.) i ponownie przelać do miksera, krótko wymieszać, przelać do miski i zamrażać do zupełnego stwardnienia.
4. Przygotować watę cukrową. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i podgrzewać powoli, aż się cukier rozpuści, a następnie doprowadzić do wrzenia i szybko gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 150C. Używając dwóch dużych widelców, szybko nabierać gęstniejący syrop, wyciągać nici cukrowe, zawieszając je na drewnianej łyżce.
5. Przygotowana watę cukrową wstawić do chłodziarki i chłodzić przez 6 godzin. Nakładać zamrożony sorbet łyżką na półmisek i udekorować cukrową watą. Można tez podawać sorbet z delikatnymi wafelkami.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4

Trudność: dla orłów

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Szaszłyki na słodko

    Dori

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-13

    1. Wszystkie owoce leśne ułożyć na sitku, opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osączyć. Przesypać do miski, dodać cukier puder, rozgnieść widelcem. 2. Do rondelka wlać szklankę zimnej wody, wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie roztrzepać, aby nie pozostały grudki. Rondelek ustawić na małym...

    więcej

  • Galaretka brzoskwiniowa z zieloną herbatą

    kaja

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-03-09

    1. Brzoskwinie umyć i pokroić na plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać 20 g cukru i skropić winem. 2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Zaparzyć szklankę z 2 saszetek zielonej herbaty, odcedzić, posłodzić i rozpuścić w niej żelatynę. 3. Wlać do zimnej formy. Chłodzić ok. 10 minut w...

    więcej

    Galaretka brzoskwiniowa z zieloną herbatą
  • Lasagne truskawkowa

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-02-27

    1. Makaron lasagne ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. 2. Truskawki opłucz, osusz i pokrój w plasterki. 3. Śmietanę wymieszaj z cukrem. 4. Na talerz ułóż 1 płat lasagne, rozsmaruj 1 łyżkę śmietany i ułóż truskawki. Czynność powtórz jerze 2 razy.

    więcej

    Lasagne truskawkowa
  • Smoothie z płatkami żytnimi Lubella

    MBC

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-04-19

    1. Obierz owoce i zmiksuj je w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Wypij od razu.

    więcej

    Smoothie z płatkami żytnimi Lubella
  • Płatkowy przekładaniec

    Pyszka

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-10-24

    Do wysokiego szklanego naczynia wsypać truskawki (lub czerwone porzeczki), dodać odrobinę cukru pudru do smaku i zmiksować. Następnie przelać powstały mus do miseczki lub szklanki, przykryć jogurtem naturalnym, a na jego powierzchnię dosypać płatki śniadaniowe (u mnie Lubella Mlekołaki Choco...

    więcej

    Płatkowy przekładaniec
»kategorie: