Sernik na zimno z serkiem mascarpone. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni!

Autor: Redakcja

Ocena

Twoja ocena

Sernik na zimno z serkiem mascarpone. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni!

Składniki:

  • serek Mascarpone „Piątnica” 500g
  • śmietana 36% „Piątnica” 400g
  • Masło Ekstra „Piątnica” 90g
  • borówki amerykańskie 250g
  • maliny 250g
  • ciasteczka owsiane

Jak przygotować:

1.Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok.0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę.

2.Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.
W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.

2.Smacznego!


Informacje dodatkowe:

na zimno!

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 6 porcje

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • BEZGLUTENOWE SMOOTHIE Z INKĄ

    Ewa

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2015-12-04

    Mleko zagotuj. Następnie zalej nim dwie łyżeczki kawy Inki Bezglutenowej. Odstaw do ostygnięcia. Do misy blendera wrzuć obraną i pozbawioną gniazda nasiennego połówkę jabłka oraz wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Dodaj dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej i zblenduj wszystko do...

    więcej

    BEZGLUTENOWE SMOOTHIE Z INKĄ
  • Deser z jagodami albo borowkami

    Ania

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-07-28

    1.Bierzemy 2 szklanki. 2.Mieszamy serek z cukrem. I dzielimy między szklanki. 3.Dorzucamy po 2 łyżki jagód albo borówek. Można też dodać pokrojone w kostkę kiwi. 4.Na wierzch dodajemy pokruszone herbatniki. Gotowe!

    więcej

    Deser z jagodami albo borowkami
  • Musli z prodiża

    BiBi

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-09-08

    Wsypujemy musli do prodiża, zalewamy sokiem, podłączamy na godzinę.

    więcej

  • Sorbet owocowy

    Roslinka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-06-30

    Ze szklanki wody i cukru ugotować syrop. Po przestudzeniu dodać sok z cytryny, wymieszać i podzielić na 3 równe części. Każdą część takiego syropu połączyć w oddzielnym naczyniu ze szklanką danego soku. Z białek ubić sztywną pianę i dokładnie wymieszać z owocową masą. Wstawić na kilka godzin...

    więcej

  • Ciastka owsiane

    mahdalena

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-16

    rozpuścić masło i dodać resztę składników, dobrze wymieszać, wykładać łyżką na pergamin, poczekać do zastygnięcia...

    więcej

»kategorie: