Placuszki z kwiatami

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Placuszki z kwiatami

Składniki:

  • mąka
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • kwiaty bzu czarnego i robinii

Jak przygotować:

składniki:
* 20 gron kwiatowych robinii akacjowej
* 10-15 baldachów czarnego bzu
* 2 jajka
* 1 szklanka mąki pszennej + szczypta soli
* 1-1,5 szklanki płynu - mleka, rzadkiej śmietanki, wody gazowanej albo jasnego piwa
* do smażenia: olej
* do oprószenia: cukier puder + cynamon
* ew. miód płynny albo syrop klonowy do polania

sposób przygotowania: 1.Kwiaty zebrać w suchy, słoneczny dzień. Zrywać je razem w ogonkami. Kwiaty muszą być świeżutkie, zebrane z dala od szosy, w rejonach "czystych", najlepiej gdzieś za miastem. Nie płuczemy ich w wodzie bo szkoda pyłku kwiatowego, ale dokładnie przeglądamy i usuwamy ew. robaczki - szczególnie z kwiatów robinii.
2.Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek dolewając jeszcze tyle płynu aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny żeby odpoczęło.
3.W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju - kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona i baldachy maczamy dokładnie w cieście trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć.
4.Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu albo polewamy miodem. Najlepsze się jeszcze ciepłe!

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Błyskawiczny tort schwardzwaldzki

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-12-14

    Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy. Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu. Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i...

    więcej

    Błyskawiczny tort schwardzwaldzki
  • Serowe kulki w czekoladzie

    KacVegas

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-01-29

    1.Do rozgniecionego twarogu (40 dag) dodaj cukier puder (1/2 szkl), 2 jajka. Dokładnie wymieszaj. Dodaj miękkie masło i ucieraj na gładką masę. Dodaj wiórki kokosowe ( 3 łyżki). 2.Zrób kulki, nie duże, wstaw do lodówki na 2 godz. 3.Gorzką czekoladę rozpuść. Gdy bedzie...

    więcej

  • Przepis na galaretkę z owocami

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-03-03

    1.Przygotowujemy galaretki w osobnych naczyniach. 2.Następnie, gdy będą gotowe kroimy w kostkę i układamy w pucharkach. 3.Dodajemy troszkę pokrojonych owoców. 4.Dekorujemy bitą śmietaną a na górę dajemy wisienkę.

    więcej

    Przepis na galaretkę z owocami
  • Ryż na mleku

    Ania

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-08-16

    1.Torebkę ryżu gotujemy przez 10 minut w wodzie. 2.Do drugiego garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, wsypujemy podgotowany ryż i dalej gotujemy ok 6 minut na wolnym ogniu, dodajemy 2 łyżki cukru i 1/2 łyżeczki margaryny, często mieszając. 3.Po tym czasie ściągamy z ognia i zostawiamy pod...

    więcej

  • Zimowa sałatka owocowa Earl Grey

    gotująca

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2011-08-04

    1. Suszone gruszki pociąć wzdłuż na trzy paski i wraz z suszonymi morelami zalać w dzbanku z ponczem. Odstawić do lodówki na minimum 2 godz. 2. Schłodzona miksturę wlać do garnka, dodać cukier, syrop imbirowy, jabłka i gruszki. Zagotować i na wolnym ogniu dusić około pięciu min, aż owoce...

    więcej

    Zimowa sałatka owocowa Earl Grey
»kategorie: