Placuszki z kwiatami

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Placuszki z kwiatami

Składniki:

  • mąka
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • kwiaty bzu czarnego i robinii

Jak przygotować:

składniki:
* 20 gron kwiatowych robinii akacjowej
* 10-15 baldachów czarnego bzu
* 2 jajka
* 1 szklanka mąki pszennej + szczypta soli
* 1-1,5 szklanki płynu - mleka, rzadkiej śmietanki, wody gazowanej albo jasnego piwa
* do smażenia: olej
* do oprószenia: cukier puder + cynamon
* ew. miód płynny albo syrop klonowy do polania

sposób przygotowania: 1.Kwiaty zebrać w suchy, słoneczny dzień. Zrywać je razem w ogonkami. Kwiaty muszą być świeżutkie, zebrane z dala od szosy, w rejonach "czystych", najlepiej gdzieś za miastem. Nie płuczemy ich w wodzie bo szkoda pyłku kwiatowego, ale dokładnie przeglądamy i usuwamy ew. robaczki - szczególnie z kwiatów robinii.
2.Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek dolewając jeszcze tyle płynu aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny żeby odpoczęło.
3.W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju - kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona i baldachy maczamy dokładnie w cieście trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć.
4.Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu albo polewamy miodem. Najlepsze się jeszcze ciepłe!

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Szybki tort orzechowy - w sam raz na jesień

    Redaktor

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-10-23

    Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy...

    więcej

    Szybki tort orzechowy - w sam raz na jesień
  • Miodowe fondue z serem żółtym

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-02-05

    Ser żółty pokroić w kostkę lub porwać, tak aby powstały serowe bryłki. Następnie podgrzać sam miód, tak aby był płynny i klarowny. Jego temperatura nie powinna jednak przekraczać 40 stopni Celsjusza – w takiej temperaturze miód traci swoje właściwości. Smacznego!

    więcej

    Miodowe fondue z serem żółtym
  • Truskawki w cukrze

    krufka

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-05

    Truskawki kroimy w ćwiartki bezpośrednio do naczynia, z którego zamierzamy je zjeść. :) Układamy jedna warstwę i posypujemy cukrem (zwykłym, w kryształkach), układamy kolejną i znowu cukier i tak do końca, na koniec posypujemy obficie cukrem i odstawiamy aż truskawki puszczą sok....

    więcej

  • Szarlotka sypana dla studenta

    snowLady

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-01-08

    1. Nagrzać piekarnik na 180 st C 2. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz jabłek, cynamonu i margaryny. 3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem. 4. Tortownice wysmarować margaryną i obsypać kaszą manną. 6. Warstwy: 1 - 1 szklanka sypkich...

    więcej

    Szarlotka sypana dla studenta
  • Herbaciane naleśniki z mascarpone i konfiturą z leśnych owoców

    buszująca w garach

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-04-27

    1. Herbatę zaparzyć w 250 ml wody, wystudzić, dodać mleko, mąkę, 2 jaja, łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać. Z otrzymanego ciasta smażyć cienkie naleśniki. 2. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. 3. Naleśniki smarować warstwą mascarpone i warstwą konfitury, zawijać w...

    więcej

    Herbaciane naleśniki z mascarpone i konfiturą z leśnych owoców
»kategorie: