Placuszki z kwiatami

Autor: Pyza (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Placuszki z kwiatami

Składniki:

  • mąka
  • mleko
  • jajka
  • olej
  • kwiaty bzu czarnego i robinii

Jak przygotować:

składniki:
* 20 gron kwiatowych robinii akacjowej
* 10-15 baldachów czarnego bzu
* 2 jajka
* 1 szklanka mąki pszennej + szczypta soli
* 1-1,5 szklanki płynu - mleka, rzadkiej śmietanki, wody gazowanej albo jasnego piwa
* do smażenia: olej
* do oprószenia: cukier puder + cynamon
* ew. miód płynny albo syrop klonowy do polania

sposób przygotowania: 1.Kwiaty zebrać w suchy, słoneczny dzień. Zrywać je razem w ogonkami. Kwiaty muszą być świeżutkie, zebrane z dala od szosy, w rejonach "czystych", najlepiej gdzieś za miastem. Nie płuczemy ich w wodzie bo szkoda pyłku kwiatowego, ale dokładnie przeglądamy i usuwamy ew. robaczki - szczególnie z kwiatów robinii.
2.Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek dolewając jeszcze tyle płynu aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny żeby odpoczęło.
3.W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju - kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona i baldachy maczamy dokładnie w cieście trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć.
4.Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu albo polewamy miodem. Najlepsze się jeszcze ciepłe!

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Mus czekoladowy

    blogstudencki

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-11-20

    1. Dokładnie umyć, a najlepiej polać wrzątkiem jajka, aby weliminować zagrożenie salmonellą; 2. Rozpuścić czekoladę, najlepiej w kąpieli wodnej (do garnuszka wlać wodę, w wodzie ustawić miseczkę lub mniejszy garnuszek, włożyć do niego pokruszoną w kostki czekoladę); 3. W tym czasie ubić na...

    więcej

    Mus czekoladowy
  • Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami

    Redakcja

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-06-10

    1.Do schłodzonego mleka dodać umyte, osuszone i obrane z zielonych szypułek truskawki, sok z cytryny oraz miód. 2.Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek i posypać ziarenkami wanilii. 3.Gotowe smacznego!

    więcej

    Koktajl z Wiejskim bez laktozy  i truskawkami
  • Truskawki w cukrze

    krufka

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-05

    Truskawki kroimy w ćwiartki bezpośrednio do naczynia, z którego zamierzamy je zjeść. :) Układamy jedna warstwę i posypujemy cukrem (zwykłym, w kryształkach), układamy kolejną i znowu cukier i tak do końca, na koniec posypujemy obficie cukrem i odstawiamy aż truskawki puszczą sok....

    więcej

  • Placuszki z kwiatami

    Pyza

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: * 20 gron kwiatowych robinii akacjowej * 10-15 baldachów czarnego bzu * 2 jajka * 1 szklanka mąki pszennej + szczypta soli * 1-1,5 szklanki płynu - mleka, rzadkiej śmietanki, wody gazowanej albo jasnego piwa * do smażenia: olej * do...

    więcej

    Placuszki z kwiatami
  • STEFANKA CHAŁWOWO-RUMOWA

    pao77

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-01-15

    - 200 g miękkiej margaryny - 100 g chałwy - kieliszek dobrego rumu - 3 opakowania herbatników ( 3x 50 g) - kawa mielona lub kakao do posypania Miękką margarynę utrzeć dodając do niej rum i pokruszoną chałwę, dokładnie wyrobić. Na deseczce lub na płaskiej paterze wyłożyć papier...

    więcej

    STEFANKA CHAŁWOWO-RUMOWA
»kategorie: