Piernik prosto z Ceylonu

Autor: (fot. POSTI)

Ocena

Twoja ocena

Piernik prosto z Ceylonu

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka naparu z jednej czubatej łyżeczki herbaty liściastej Ceylon POSTI

Jak przygotować:

1.Mąkę wsypać do miski i dodać kolejno cukier, ostudzony napar herbaciany, miód, olej i dokładnie wymieszać.
2.Do powstałej masy wbić jajka, dodać przyprawy korzenne, sól oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
3.Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
4. Ciasto należy piec około 1 – 1,5 godziny (pod koniec pieczenia sprawdzić konsystencję ciasta drewnianym patyczkiem).
5. Najlepiej podawać z filiżanką herbaty Ceylon POSTI.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 4

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • sernik studencki

    kloi

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-06-03

    1. Rozpuścić 4 galaretki w mniejszej ilości wody ( każda w osobnym naczyniu) 2. Do trzech gęstniejących galaretek dodać po serku homogenizowanym i wymieszać 3. W odpowiednim naczyniu na spód wyłożyć warstwę okrągłych biszkoptów 4. Następnie na nie wylać kolejno galaretki z serkami-...

    więcej

  • Smoothie z płatkami żytnimi Lubella

    MBC

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-04-19

    1. Obierz owoce i zmiksuj je w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Wypij od razu.

    więcej

    Smoothie z płatkami żytnimi Lubella
  • Ciasto do pizzy bez zagniatania

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-01-08

    1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. 2. Dolać wodę i łyżką wymieszać ciasto do połączenia składników. 3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości czyli ok 2 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów. 4. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na blat...

    więcej

    Ciasto do pizzy bez zagniatania
  • Ciastka owsiane

    mahdalena

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-16

    rozpuścić masło i dodać resztę składników, dobrze wymieszać, wykładać łyżką na pergamin, poczekać do zastygnięcia...

    więcej

  • Ciastka kukurydziane

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-01-08

    1. Kostkę margaryny roztopić. 2.Utrzeć 2 jaja z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. 3.Stopniowa dodać 3 szklanki mąki i 1/2 proszku do piecznia. 4. Następnie dodać drobno posiekane dodatki. 5. Całość wymieszać. 6. Formować okrągłe placki ;) 7. Piec w temp. 185 st. C. ok. 20 minut.

    więcej

    Ciastka kukurydziane
»kategorie: