Orzechowiec

Autor: snowLady (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Orzechowiec

Składniki:

  • Do przygotowania ciasta najlepiej użyc dużo pozytywnej energii :)

Jak przygotować:

Dziś przepis na ciasto świąteczne. Ulubione ciasto mojej siostry :)

Przygotowanie:

Na początek należy na leżąco gotować na bardzo małym gazie puszkę mleka zagęszczonego słodzonego przez 2 godziny.

Blaszki można przygotować na 2 sposoby, wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub nałożyć folię aluminiową.

Ciasto:
1/2 kg mąki
200 g cukru
200 g mąki
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki miodu

Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Dzielimy na 2 części i rozwałkowane ciasto układamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. W zasadzie to na 2 blaszki. Ciasto lekko nakłuwamy widelcem.

Orzechy:
600 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
200 g cukru
240 g margaryny

Orzechy najlepiej bez skórki.
Na patelni rozgrzewamy margarynę, dodajemy cukier i miód, mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i smażymy, ciągle mieszając, ok. 7 minut.
Gorące rozkładamy na ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st C.

Masa białkowa:
5 białek
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g wiórek kokosowych

Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Na koniec mieszamy dodając wiórki. Pieczmy tak długo aż się lekko zarumieni. W 180 st C.

Mleko z puszki powinno być już schłodzone.

Teraz gdy ciasto z orzechami jest upieczone a piana przygotowana należy zacząć zabawę :)
Pierwszą warstwą będzie ciasto z orzechami, smarujemy je połową mleka z puszki. Dalej kładziemy upieczoną pianę i smarujemy pozostałym mlekiem. Na górę ciasto z orzechami.
Można polać polewą czekoladową.
:)

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: dużo

Trudność: średnie

Przepis: zasłyszany



Kuchnia Wielkanocna 2010

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Sorbet owocowy

    Roslinka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-06-30

    Ze szklanki wody i cukru ugotować syrop. Po przestudzeniu dodać sok z cytryny, wymieszać i podzielić na 3 równe części. Każdą część takiego syropu połączyć w oddzielnym naczyniu ze szklanką danego soku. Z białek ubić sztywną pianę i dokładnie wymieszać z owocową masą. Wstawić na kilka godzin...

    więcej

  • BEZGLUTENOWE SMOOTHIE Z INKĄ

    Ewa

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2015-12-04

    Mleko zagotuj. Następnie zalej nim dwie łyżeczki kawy Inki Bezglutenowej. Odstaw do ostygnięcia. Do misy blendera wrzuć obraną i pozbawioną gniazda nasiennego połówkę jabłka oraz wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Dodaj dwie łyżki ugotowanej kaszy jaglanej i zblenduj wszystko do...

    więcej

    BEZGLUTENOWE SMOOTHIE Z INKĄ
  • Ryż na mleku

    Ania

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-08-16

    1.Torebkę ryżu gotujemy przez 10 minut w wodzie. 2.Do drugiego garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, wsypujemy podgotowany ryż i dalej gotujemy ok 6 minut na wolnym ogniu, dodajemy 2 łyżki cukru i 1/2 łyżeczki margaryny, często mieszając. 3.Po tym czasie ściągamy z ognia i zostawiamy pod...

    więcej

  • Lekki tort dwusmakowy z wiśniami

    Dan Cake

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-07-03

    1. Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii. 2. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią. 3. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. 3. Połamaną na kawałki...

    więcej

    Lekki tort dwusmakowy z wiśniami
  • Ciasto do pizzy bez zagniatania

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-01-08

    1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. 2. Dolać wodę i łyżką wymieszać ciasto do połączenia składników. 3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości czyli ok 2 godzin w ciepłe miejsce bez przeciągów. 4. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na blat...

    więcej

    Ciasto do pizzy bez zagniatania
»kategorie: