Malinowy sorbet herbaciany

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Malinowy sorbet herbaciany

Składniki:

  • 4 saszetki herbaty czarnej POSTI z kawałkami malin
  • 3 łyżeczki cukru lub 2 łyżeczki lejącego miodu
  • 400 ml wody
  • sok z połowy cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki syropu malinowego

Jak przygotować:

Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut, aż do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień. Gotowy deser przełożyć do pucharków, udekorować malinami, polać syropem malinowym i miodem.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 1

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • szybki jabłecznik

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-26

    1.kostkę margaryny utrzeć ze szklanką cukru. 2.kiedy już nie będzie czuć cukru nalezy dodać pojedynczo pięć żółtek.. i nadal ucierać 3.następnie szklanka mąki pszenej, jedna łyżeczka proszku do pieczenia i szklankę ziemniaczanej.. no i dalej ucierać 4. można dodać pięć łyżek oleju 5. pięć białek...

    więcej

  • BISZKOPTOWE BABECZKI Z JAGODAMI I Z LUKREM

    pao77

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-08-09

    1.4jajka utrzeć z 9 łyżkami cukru i opakowaniem cukru waniliowego do białości. 2.Następnie dodać 9 łyżek mąki tortowej, 9 łyżek oleju i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszać. 3.Formę do muffinek lekko wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości,...

    więcej

    BISZKOPTOWE BABECZKI Z JAGODAMI I Z LUKREM
  • Truskawki ze śmietaną

    Magda

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-07

    Wymyte truskawki obieramy z zielonych szypułek. Owoce rozdzielamy na porcje. Ubijamy jedną śmietanę 30 % mikserem na jednolitą masę. Dla mało cierpliwych (i głodnych) czynność tę można pominąć. Śmietanę przekładamy na truskawki. Deser gotowy.

    więcej

  • Kompot truskawkowy

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-06-16

    1. Wodę zagotować. 2. Cukier wymieszać w gotującej się wodzie. 3. Wrzucić umyte i odszypułkowane truskawki. 4. Gotować do momentu aż truskawki oddadzą soki. Tak ok 3 - 5 minut.

    więcej

    Kompot truskawkowy
  • Smażone pyzy z cukrem

    krufka

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-11-06

    1. Pyzy kroimy wzdłuż tak, aby z jednej otrzymać dwie cieńsze. 2. Smażymy z obu stron na złoty kolor na dowolnym tłuszczu - polecam masło lub margarynę (są lepsze niż na oleju). 3. Posypujemy cukrem (opcjonalnie również cynamonem).

    więcej

»kategorie: