Malinowy sorbet herbaciany

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Malinowy sorbet herbaciany

Składniki:

  • 4 saszetki herbaty czarnej POSTI z kawałkami malin
  • 3 łyżeczki cukru lub 2 łyżeczki lejącego miodu
  • 400 ml wody
  • sok z połowy cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki syropu malinowego

Jak przygotować:

Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut, aż do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień. Gotowy deser przełożyć do pucharków, udekorować malinami, polać syropem malinowym i miodem.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 1

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Orzechowiec

    snowLady

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2010-04-07

    Dziś przepis na ciasto świąteczne. Ulubione ciasto mojej siostry :) Przygotowanie: Na początek należy na leżąco gotować na bardzo małym gazie puszkę mleka zagęszczonego słodzonego przez 2 godziny. Blaszki można przygotować na 2 sposoby, wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub nałożyć...

    więcej

    Orzechowiec
  • Smoothie z płatkami żytnimi Lubella

    MBC

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-04-19

    1. Obierz owoce i zmiksuj je w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Wypij od razu.

    więcej

    Smoothie z płatkami żytnimi Lubella
  • gorąca czekolada

    sandaltree

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-01-21

    1. 0,5 tabliczki czekolady (Goplana się nadaje :) ) połamać na tafelki. 1 szklankę mleka wlać do garnuszka. 2. Do mleka wsypać czekoladę. Podgrzewać na średnim ogniu. 3. Cały czas mieszać (żeby czekolada nie przywarła do dna i nie przypaliła się) 4. Gdy zacznie się gotować...

    więcej

    gorąca czekolada
  • Croissanty - rogaliki z ciasta francuskiego

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-12-20

    1.Nastawić piekarnik na 200 st C. 2.Ciasto wyciągnąć z lodówki. Przekroić wzdłuż dłuższego boku i następnie nożem (lub nożem do pizzy)kroić ciasto na ukos aby wyszły na trójkąty. 3.Rogale zawijać od dłuższego boku. 4.Posmarować roztrzepanym żółtkiem. 5.Piec ok 15 - 20...

    więcej

    Croissanty - rogaliki z ciasta francuskiego
  • Szarlotka sypana dla studenta

    snowLady

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2012-01-08

    1. Nagrzać piekarnik na 180 st C 2. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz jabłek, cynamonu i margaryny. 3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem. 4. Tortownice wysmarować margaryną i obsypać kaszą manną. 6. Warstwy: 1 - 1 szklanka sypkich...

    więcej

    Szarlotka sypana dla studenta
»kategorie: