Lekki tort dwusmakowy z wiśniami

Autor: Dan Cake

Ocena

Twoja ocena

Lekki tort dwusmakowy z wiśniami

Składniki:

  • laska wanilii - 1/2 sztuki
  • czekolada gorzka - 100g
  • czekolada mleczna - 100g
  • spody tortowe ciemne Dan Cake
  • serek mascarpone - 500g
  • śmietanka słodka 36% - 500 ml
  • cukier puder - 3 łyżki
  • świeże wydrylow

Jak przygotować:

1. Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii.
2. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią.
3. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
3. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone.
4. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą.
5. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 8 porcji

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Domowe trufle piernikowe Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

    Autorka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-11-30

    1.Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i...

    więcej

    Domowe trufle piernikowe Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
  • łatwy kruchy placek z jabłkami

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-05-18

    1. 2,5 szklanki cukru zagnieść ze 3/4 szklanki cukru, kostką margaryny do pieczenia, paczuszką cukru waniliowego, dwoma żółtkami oraz dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia 2. wykładamy tym formę i wsadzamy do piekarnika do czasu aż się zarumieni( temp. 170 stopni) 3. bijemy pianę z...

    więcej

  • Bananowy mus w rumowo – miodowym syropie

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-24

    1. Pokrojone w plastry banany podsmażyć na patelni z miodem i masłem. 2. Po chwili dodać rum i sok z pomarańczy, następnie czekać, aż poncz lekko odparuje. 3. Słodki mus nakładać na gotowe gofry. 4. W wersji dla dzieci należy zrezygnować z rumu, na rzecz rodzynek lub posypki z białej czekolady.

    więcej

    Bananowy mus w rumowo – miodowym syropie
  • sernik studencki

    kloi

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-06-03

    1. Rozpuścić 4 galaretki w mniejszej ilości wody ( każda w osobnym naczyniu) 2. Do trzech gęstniejących galaretek dodać po serku homogenizowanym i wymieszać 3. W odpowiednim naczyniu na spód wyłożyć warstwę okrągłych biszkoptów 4. Następnie na nie wylać kolejno galaretki z serkami-...

    więcej

  • Sernik na zimno z serkiem mascarpone. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni!

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-08-22

    1.Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok.0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie,...

    więcej

    Sernik na zimno z serkiem mascarpone. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni!
»kategorie: