Lekki tort dwusmakowy z wiśniami

Autor: Dan Cake

Ocena

Twoja ocena

Lekki tort dwusmakowy z wiśniami

Składniki:

  • laska wanilii - 1/2 sztuki
  • czekolada gorzka - 100g
  • czekolada mleczna - 100g
  • spody tortowe ciemna Dan Cake
  • serek mascarpone - 500g
  • śmietanka słodka 36% - 500 ml
  • cukier puder - 3 łyżki
  • świeże. wydrylowa

Jak przygotować:

1.Do miseczki wsypać cukier puder i dodać drobno posiekaną laskę wanilii.
2. Śmietankę ubić na sztywno w osobnej miseczce, dodając pod koniec cukier wymieszany z wanilią.
3. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników.
4. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę po rozpuszczeniu zmiksować z serkiem mascarpone.
5. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie połączyć z serkiem i czekoladą.
6. Jasną masę mascarpone rozsmarować na spodzie tortowym ciemnym od Dan Cake i ułożyć wydrylowane wiśnie. Nakryć drugim spodem tortowym i rozsmarować masę czekoladową.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 8 porcji

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Sernik na zimno z serkiem mascarpone. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni!

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2016-08-22

    1.Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok.0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie,...

    więcej

    Sernik na zimno z serkiem mascarpone. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni!
  • Sorbet Earl Grey

    czarna

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2010-10-06

    1.Zaparzyć herbatę i po zaparzeniu (ok. 5 min) przelać do miski. Dodać parę kawałków cytrynowej skórki i parę listków mięty (wg smaku). Dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia cukru. 2. Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać wino. Przelać do naczynia do lodów, zamknąć,...

    więcej

    Sorbet Earl Grey
  • Ekspresowe ciasto z konfiturą pigwową pod pierzynką

    Redakcja1

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-10-02

    Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia. Gotowy spód jasny Dan Cake posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na...

    więcej

    Ekspresowe ciasto z konfiturą pigwową pod pierzynką
  • Eklerki i ptysie

    snowLady

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2011-12-20

    1.Wodę i masło zagotować. Zmniejszyć gaz na minimum. 2.Mąkę przesiać z solą. Wsypać mąkę na wrzącą wodę z masłem i DREWNIANĄ łyżką miesząc aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z gazu. Przestudzić. 3.Włączyć piekarnik na 200 st C. 4.Do przestudzonego ciasta wbić jajka i...

    więcej

    Eklerki i ptysie
  • Gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2013-10-15

    Gruszki obieramy i kroimy na połówki, a następnie usuwamy z nich gniazdka z pestkami. Następnie kroimy owoc na ćwiartki i wykładamy na talerz. Między kawałkami gruszki umieszczamy grubsze plasterki sera żółtego. Całość posypujemy startą na tarce ciemną czekoladą. Przygotowany deser...

    więcej

    Gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą
»kategorie: