Latte na zimno

Autor: Sylvja (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Latte na zimno

Składniki:

  • mleko
  • lód
  • kawa rozpuszczalna
  • czekolada

Jak przygotować:

Do zrobienia kawy używamy miksera (choć niekoniecznie;))
Rozkruszamy lód w mikserze(ok. 3 kostki). W tym czasie można zagotować wodę w czajniku. Do kubka sypiemy jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Odmierzamy pół szklanki mleka (przypominam, że ja robię napój w szklance 0,3l) i wlewamy do miksera. Można też (w razie nie posiadania miksera) wlać mleko do shakera lub butelki i mieszać do uzyskania piany. Wtedy lód wsypujemy na końcu. Wlewamy niedużo zagotowanej wody do kubka. Do szklanki wlewamy mleko. Do uzyskanej piany powoli dolewamy kawę. Gotową latte można posypać czekoladą.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: do 10 minut

Porcja: 1 szklanka 0,3l

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Batoniki owsiane

    Sweet Housewife

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-04-27

    Sposób przygotowania: Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając. W dużej misce wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy ze sobą dokładnie. Mieszankę zalewamy mlekiem skondensowanym i wszystko łączymy. Całość przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem. Naszą...

    więcej

    Batoniki owsiane
  • Trzy Krówki

    Fasolka

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-04-06

    1.Masa budyniowa: Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać wcześniej zmiksowane składniki. Dalej postępujemy jak przy gotowaniu budyniu. Do gorącego budyniu wmieszać kostkę margaryny. 2.Herbatniki...

    więcej

    Trzy Krówki
  • Galaretka brzoskwiniowa z zieloną herbatą

    kaja

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-03-09

    1. Brzoskwinie umyć i pokroić na plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać 20 g cukru i skropić winem. 2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Zaparzyć szklankę z 2 saszetek zielonej herbaty, odcedzić, posłodzić i rozpuścić w niej żelatynę. 3. Wlać do zimnej formy. Chłodzić ok. 10 minut w...

    więcej

    Galaretka brzoskwiniowa z zieloną herbatą
  • Błyskawiczny tort schwardzwaldzki

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-12-14

    Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy. Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu. Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i...

    więcej

    Błyskawiczny tort schwardzwaldzki
  • Croissanty - rogaliki z ciasta francuskiego

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-12-20

    1.Nastawić piekarnik na 200 st C. 2.Ciasto wyciągnąć z lodówki. Przekroić wzdłuż dłuższego boku i następnie nożem (lub nożem do pizzy)kroić ciasto na ukos aby wyszły na trójkąty. 3.Rogale zawijać od dłuższego boku. 4.Posmarować roztrzepanym żółtkiem. 5.Piec ok 15 - 20...

    więcej

    Croissanty - rogaliki z ciasta francuskiego
»kategorie: