Latte na zimno

Autor: Sylvja (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Latte na zimno

Składniki:

  • mleko
  • lód
  • kawa rozpuszczalna
  • czekolada

Jak przygotować:

Do zrobienia kawy używamy miksera (choć niekoniecznie;))
Rozkruszamy lód w mikserze(ok. 3 kostki). W tym czasie można zagotować wodę w czajniku. Do kubka sypiemy jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Odmierzamy pół szklanki mleka (przypominam, że ja robię napój w szklance 0,3l) i wlewamy do miksera. Można też (w razie nie posiadania miksera) wlać mleko do shakera lub butelki i mieszać do uzyskania piany. Wtedy lód wsypujemy na końcu. Wlewamy niedużo zagotowanej wody do kubka. Do szklanki wlewamy mleko. Do uzyskanej piany powoli dolewamy kawę. Gotową latte można posypać czekoladą.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: do 10 minut

Porcja: 1 szklanka 0,3l

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Lasagne truskawkowa

    snowLady

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-02-27

    1. Makaron lasagne ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. 2. Truskawki opłucz, osusz i pokrój w plasterki. 3. Śmietanę wymieszaj z cukrem. 4. Na talerz ułóż 1 płat lasagne, rozsmaruj 1 łyżkę śmietany i ułóż truskawki. Czynność powtórz jerze 2 razy.

    więcej

    Lasagne truskawkowa
  • Napój czekoladowy

    Justysia

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2009-07-03

    500 ml wody gotujemy, wrzucamy do niej czekoladę, cukier i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając. Po kilku minutach gotowania wyjmujemy cynamon. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, wlewamy do czekolady. Gdy zgęstnieje dolewamy reszte wody (300 ml)...

    więcej

  • Miodowe fondue z serem żółtym

    Gastrosfera

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2016-02-05

    Ser żółty pokroić w kostkę lub porwać, tak aby powstały serowe bryłki. Następnie podgrzać sam miód, tak aby był płynny i klarowny. Jego temperatura nie powinna jednak przekraczać 40 stopni Celsjusza – w takiej temperaturze miód traci swoje właściwości. Smacznego!

    więcej

    Miodowe fondue z serem żółtym
  • Herbaciany krem księżniczki

    gotująca

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2011-08-04

    1.Zaparzyć herbatę (4-5 minut) w 500ml wrzątku. 2. Żółtka, cukier i sól utrzeć, dodać rozpuszczoną żelatynę, wystudzoną herbatę, pokrojoną w krążki jedna morelę, 40 ml rumu. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i wstawić do lodówki. 3. Sztywno ubite białka i śmietankę...

    więcej

    Herbaciany krem księżniczki
  • Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym

    Redakcja1

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-08-28

    1. Pistacje zalać gorącą wodą, odstawić na ok. 5 minut, zdejmujemy rozmiękczoną skórkę i osuszamy. 2. Orzechy drobno zmielić. 3. W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder. Zmielone pistacje wymieszać z serkiem mascarpone i dodać do ubitej śmietany do połączenia...

    więcej

    Tartaletki pistacjowe z sosem porzeczkowym
»kategorie: