Kompot truskawkowy

Autor: snowLady (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Kompot truskawkowy

Składniki:

  • truskawki
  • 1 łyżka cukru
  • 1.5 litra wody

Jak przygotować:

1. Wodę zagotować.
2. Cukier wymieszać w gotującej się wodzie.
3. Wrzucić umyte i odszypułkowane truskawki.
4. Gotować do momentu aż truskawki oddadzą soki. Tak ok 3 - 5 minut.


Informacje dodatkowe:

Kompot truskawkowy doskonale gasi pragnienie jeśli schłodzimy go w lodówce lub podamy z kosatkami lodu.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: dzbanek

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Eklerki i ptysie

    snowLady

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2011-12-20

    1.Wodę i masło zagotować. Zmniejszyć gaz na minimum. 2.Mąkę przesiać z solą. Wsypać mąkę na wrzącą wodę z masłem i DREWNIANĄ łyżką miesząc aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z gazu. Przestudzić. 3.Włączyć piekarnik na 200 st C. 4.Do przestudzonego ciasta wbić jajka i...

    więcej

    Eklerki i ptysie
  • Mus bananowo - rumowy

    krufka

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-07-05

    Obieramy banana, kroimy na plasterki, po czym ugniatamy widelcem. Przekładamy do miseczki i dodajemy odrobinę rumu - ilość wg uznania ile kto lubi. Oczywiście nie tak, żeby pływało, bo konsystencja powinna być musowa. Mieszamy widelcem i odstawiamy na chwilę, żeby trochę się przegryzło....

    więcej

  • pyszne ciasto Toffi

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-05-22

    1. Mleko skondensowane słodzone należy gotować 3 godziny, aby uzyskać karmel 2. Na dno blachy wykładamy I warstwę krakersów 3. Gotujemy budyń wg przepisu i kiedy ostygnie ucieramy go z połową kostki margaryny i połową masła 4. Otrzymaną masę nakładamy na krakersy 5. Układamy kolejny poziom...

    więcej

  • Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem

    buszująca w garach

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-05-09

    1. Zaparzyć herbatę w litrze wody, dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. 2. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. 3. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. 4. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z...

    więcej

    Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem
  • szybki jabłecznik

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-26

    1.kostkę margaryny utrzeć ze szklanką cukru. 2.kiedy już nie będzie czuć cukru nalezy dodać pojedynczo pięć żółtek.. i nadal ucierać 3.następnie szklanka mąki pszenej, jedna łyżeczka proszku do pieczenia i szklankę ziemniaczanej.. no i dalej ucierać 4. można dodać pięć łyżek oleju 5. pięć białek...

    więcej

»kategorie: