gorąca czekolada

Autor: sandaltree

Ocena

Twoja ocena

gorąca czekolada

Składniki:

  • mleko
  • chilli
  • czekolada
  • przyprawa korzenna

Jak przygotować:

1. 0,5 tabliczki czekolady (Goplana się nadaje :) ) połamać na tafelki. 1 szklankę mleka wlać do garnuszka.
2. Do mleka wsypać czekoladę. Podgrzewać na średnim ogniu.
3. Cały czas mieszać (żeby czekolada nie przywarła do dna i nie przypaliła się)
4. Gdy zacznie się gotować zdjąć z ognia.
5. Dosypać 0,5 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika/ grzańców)
lub
szczyptę chili
6. Można się delektować :))


Informacje dodatkowe:

Z 0,5 tabliczki czek. mlecznej na 1szkl mleka wychodzi, moim zdaniem, w sam raz słodka i gęsta czekolada. Aby była gęściejsza można dodać 0,5 tabliczki czek. gorzkiej (z całej mlecznej byłaby za słodka)
Szczęśliwcy posiadający ręczną ubijaczkę do piany mogą ja zastosować na tejże czekoladzie :)
Dekorację pozostawiam waszej wyobraźni :)

Foto pożyczone z nigellalawson.pl

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: do 10 minut

Porcja: 1 kubek

Trudność: łatwe

Przepis: własny

Komentarze

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Orzechowiec

    snowLady

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2010-04-07

    Dziś przepis na ciasto świąteczne. Ulubione ciasto mojej siostry :) Przygotowanie: Na początek należy na leżąco gotować na bardzo małym gazie puszkę mleka zagęszczonego słodzonego przez 2 godziny. Blaszki można przygotować na 2 sposoby, wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub nałożyć...

    więcej

    Orzechowiec
  • Świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną

    Martyna

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-02-21

    1.W pierwszej kolejności gotujemy makaron, a truskawki miksujemy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem 2.Ugotowany makaron polewamy musem truskawkowym, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. 3.Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno.

    więcej

    Świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną
  • GOFRY

    anka

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-28

    1.3 JAJa utrzec z cukrem, dodać 2ipol. szkl. mąki,pół szkl. mąki ziemniaczanej,1l mlea oraz proszek, c. waniliowy

    więcej

  • Malinowy sorbet herbaciany

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-19

    Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut, aż do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do...

    więcej

    Malinowy sorbet herbaciany
  • Szaszłyki na słodko

    Dori

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-13

    1. Wszystkie owoce leśne ułożyć na sitku, opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osączyć. Przesypać do miski, dodać cukier puder, rozgnieść widelcem. 2. Do rondelka wlać szklankę zimnej wody, wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie roztrzepać, aby nie pozostały grudki. Rondelek ustawić na małym...

    więcej

»kategorie: