Galaretka brzoskwiniowa z zieloną herbatą

Autor: kaja

Ocena

Twoja ocena

Galaretka brzoskwiniowa z zieloną herbatą

Składniki:

  • 5 dojrzałych brzoskwiń
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 50 g cukru
  • słodkie wino musujące
  • 2 saszetki Herbaty Zielonej Irving

Jak przygotować:

1. Brzoskwinie umyć i pokroić na plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać 20 g cukru i skropić winem.
2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Zaparzyć szklankę z 2 saszetek zielonej herbaty, odcedzić, posłodzić i rozpuścić w niej żelatynę.
3. Wlać do zimnej formy. Chłodzić ok. 10 minut w lodówce. Następnie formę wypełnić ściśle przylegającymi do siebie plasterkami brzoskwini. 4. Resztę galaretki również wlać do naczynia, dbając o to, by nie pozostały pęcherzyki powietrza.
5. Całość odstawić do lodówki na ok. 8 godzin.
6. Galaretkę podawać na talerzu pokrojoną na plasterki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 4

Trudność: łatwe

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Szybki tort orzechowy - w sam raz na jesień

    Redaktor

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-10-23

    Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy...

    więcej

    Szybki tort orzechowy - w sam raz na jesień
  • pyszne ciasto Toffi

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-05-22

    1. Mleko skondensowane słodzone należy gotować 3 godziny, aby uzyskać karmel 2. Na dno blachy wykładamy I warstwę krakersów 3. Gotujemy budyń wg przepisu i kiedy ostygnie ucieramy go z połową kostki margaryny i połową masła 4. Otrzymaną masę nakładamy na krakersy 5. Układamy kolejny poziom...

    więcej

  • Ciasteczka owsiane

    mala_mi

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-08-30

    1. Wiórki kokosowe i 1/2szkl. cukru zmiksować z niecałą szkl. wody. Dodać miód, 1/4szkl. oleju i łyżkę soli. Wymieszać. 2. Dodać do tej mikstury resztę składników i bardzo dokładnie wymieszać. 3. Uformować ciasteczka grubości ok. 1cm. Piec ok. 20min. w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

    więcej

  • Szaszłyki na słodko

    Dori

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2008-09-13

    1. Wszystkie owoce leśne ułożyć na sitku, opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osączyć. Przesypać do miski, dodać cukier puder, rozgnieść widelcem. 2. Do rondelka wlać szklankę zimnej wody, wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie roztrzepać, aby nie pozostały grudki. Rondelek ustawić na małym...

    więcej

  • Muffinki z brzoskwiniami

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-02

    1.W misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. 2.Dodajemy mleko, olej i jajko. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. 3.Ciasto przekładamy do foremki do 2/3 wysokości. Na wierz układamy kilka kosteczek brzoskwini. 4.Pieczemy ok 20 minut w 180 st C.

    więcej

    Muffinki z brzoskwiniami
»kategorie: