Galaretka brzoskwiniowa z zieloną herbatą

Autor: kaja

Ocena

Twoja ocena

Galaretka brzoskwiniowa z zieloną herbatą

Składniki:

  • 5 dojrzałych brzoskwiń
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 50 g cukru
  • słodkie wino musujące
  • 2 saszetki Herbaty Zielonej Irving

Jak przygotować:

1. Brzoskwinie umyć i pokroić na plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać 20 g cukru i skropić winem.
2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Zaparzyć szklankę z 2 saszetek zielonej herbaty, odcedzić, posłodzić i rozpuścić w niej żelatynę.
3. Wlać do zimnej formy. Chłodzić ok. 10 minut w lodówce. Następnie formę wypełnić ściśle przylegającymi do siebie plasterkami brzoskwini. 4. Resztę galaretki również wlać do naczynia, dbając o to, by nie pozostały pęcherzyki powietrza.
5. Całość odstawić do lodówki na ok. 8 godzin.
6. Galaretkę podawać na talerzu pokrojoną na plasterki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 4

Trudność: łatwe

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Deser z jagodami albo borowkami

    Ania

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-07-28

    1.Bierzemy 2 szklanki. 2.Mieszamy serek z cukrem. I dzielimy między szklanki. 3.Dorzucamy po 2 łyżki jagód albo borówek. Można też dodać pokrojone w kostkę kiwi. 4.Na wierzch dodajemy pokruszone herbatniki. Gotowe!

    więcej

    Deser z jagodami albo borowkami
  • Deser ryżowy z truskawkami

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-06-08

    1.Gotujemy ryż. 2.Rabarbar i truskawki obieramy. Rabarbar kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, zalewamy wodą i gotujemy na małym gazie ok. 10-15 minut. Mieszając od czasu do czasu. 3.Następnie po wyłączeniu należy mieszać sos do zniknięcia piany. 4. Podajemy na...

    więcej

    Deser ryżowy z truskawkami
  • Pieczone jabłka z miodem i rodzynkami

    Ola

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-11-13

    1.Nagrzewamy piekarnik do 180 st C. 2.Jabłko kroimy na 2/3 wysokości ogonek ma być części górnej. 3.Łyżeczką wyciągamy gniazdo nasienne i w to miejsce polewamy łyżeczkę miodu i wsypujemy kilka rodzynek. Przykrywamy odciętą częścią jabłka. 4.Postępujemy tak samo z dowolną ilością jabłek. ...

    więcej

    Pieczone jabłka z miodem i rodzynkami
  • Pawełek- łatwe ciasto

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-05-22

    1. Na spodzie blachy wykładamy I warstwę herbatników 2. Gotujemy budyń (ogólnie to wg przepisu na opakowaniu, tylko zmniejszamy ilość mleka o pół szklanki) 3. I warstwę herbatników polewamy letnim budyniem 4. Układamy kolejny poziom ciastek 5. Rozrabiamy galaretkę w szklance wody i...

    więcej

  • Trzy Krówki

    Fasolka

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-04-06

    1.Masa budyniowa: Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i 0,5 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać wcześniej zmiksowane składniki. Dalej postępujemy jak przy gotowaniu budyniu. Do gorącego budyniu wmieszać kostkę margaryny. 2.Herbatniki...

    więcej

    Trzy Krówki
»kategorie: