Galaretka brzoskwiniowa z zieloną herbatą

Autor: kaja

Ocena

Twoja ocena

Galaretka brzoskwiniowa z zieloną herbatą

Składniki:

  • 5 dojrzałych brzoskwiń
  • płaska łyżeczka żelatyny
  • 50 g cukru
  • słodkie wino musujące
  • 2 saszetki Herbaty Zielonej Irving

Jak przygotować:

1. Brzoskwinie umyć i pokroić na plasterki. Ułożyć na talerzu, posypać 20 g cukru i skropić winem.
2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Zaparzyć szklankę z 2 saszetek zielonej herbaty, odcedzić, posłodzić i rozpuścić w niej żelatynę.
3. Wlać do zimnej formy. Chłodzić ok. 10 minut w lodówce. Następnie formę wypełnić ściśle przylegającymi do siebie plasterkami brzoskwini. 4. Resztę galaretki również wlać do naczynia, dbając o to, by nie pozostały pęcherzyki powietrza.
5. Całość odstawić do lodówki na ok. 8 godzin.
6. Galaretkę podawać na talerzu pokrojoną na plasterki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 4

Trudność: łatwe

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem

    buszująca w garach

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2012-05-09

    1. Zaparzyć herbatę w litrze wody, dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. 2. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. 3. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. 4. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z...

    więcej

    Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem
  • Croissanty - rogaliki z ciasta francuskiego

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-12-20

    1.Nastawić piekarnik na 200 st C. 2.Ciasto wyciągnąć z lodówki. Przekroić wzdłuż dłuższego boku i następnie nożem (lub nożem do pizzy)kroić ciasto na ukos aby wyszły na trójkąty. 3.Rogale zawijać od dłuższego boku. 4.Posmarować roztrzepanym żółtkiem. 5.Piec ok 15 - 20...

    więcej

    Croissanty - rogaliki z ciasta francuskiego
  • Batoniki Choco Kulki

    rg

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-08-08

    1. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Małą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać czekoladę. I odstawić na chwilę. W międzyczasie do niewielkiego rondelka dodać masło i miód. Chwilę podgrzewać do roztopienia się składników. Dosypać kakao i...

    więcej

    Batoniki Choco Kulki
  • Muffinki z brzoskwiniami

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-02

    1.W misce mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. 2.Dodajemy mleko, olej i jajko. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. 3.Ciasto przekładamy do foremki do 2/3 wysokości. Na wierz układamy kilka kosteczek brzoskwini. 4.Pieczemy ok 20 minut w 180 st C.

    więcej

    Muffinki z brzoskwiniami
  • Domowe trufle piernikowe Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

    Autorka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-11-30

    1.Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i...

    więcej

    Domowe trufle piernikowe Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
»kategorie: