Ekspresowe ciasto z konfiturą pigwową pod pierzynką

Autor: Redakcja1

Ocena

Twoja ocena

Ekspresowe ciasto z konfiturą pigwową pod pierzynką

Składniki:

  • cukier – 1 kg
  • sok z wyciśniętej cytryny – 2 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • imbir – 1 łyżeczka
  • białka jajek – 4 sztuki
  • szczypta soli
  • gotowy jasny spód tortowy (np. D

Jak przygotować:

Owoce pigwowca włożyć do garnka, zasypać cukrem. Gotować tak długo, aż owoce się rozpadną. Dodać cynamon i imbir. Zagotowane owoce zmiksować, dodać sok z cytryny. Konfiturę pozostawić do wystygnięcia. Gotowy spód jasny Dan Cake posmarować grubą warstwą wystudzonej konfitury i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie w misce ubić białka z odrobiną soli, w trakcie ubijania dodać cukier. Gotową pianę wyłożyć na wierzch ciasta z konfiturą. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni i zapiekać ciasto przez chwilę do uzyskania pięknego, złotego koloru pianki.

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: 10

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Orzechowiec

    snowLady

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2010-04-07

    Dziś przepis na ciasto świąteczne. Ulubione ciasto mojej siostry :) Przygotowanie: Na początek należy na leżąco gotować na bardzo małym gazie puszkę mleka zagęszczonego słodzonego przez 2 godziny. Blaszki można przygotować na 2 sposoby, wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub nałożyć...

    więcej

    Orzechowiec
  • Eklerki i ptysie

    snowLady

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2011-12-20

    1.Wodę i masło zagotować. Zmniejszyć gaz na minimum. 2.Mąkę przesiać z solą. Wsypać mąkę na wrzącą wodę z masłem i DREWNIANĄ łyżką miesząc aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z gazu. Przestudzić. 3.Włączyć piekarnik na 200 st C. 4.Do przestudzonego ciasta wbić jajka i...

    więcej

    Eklerki i ptysie
  • Sorbet Earl Grey

    czarna

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2010-10-06

    1.Zaparzyć herbatę i po zaparzeniu (ok. 5 min) przelać do miski. Dodać parę kawałków cytrynowej skórki i parę listków mięty (wg smaku). Dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia cukru. 2. Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać wino. Przelać do naczynia do lodów, zamknąć,...

    więcej

    Sorbet Earl Grey
  • Babeczki z lekkim kremem bzowym

    Redakcja

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-06-23

    Babeczki wyjmujemy z opakowania. 100 g soku z bzu mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy środek każdej biszkoptowej babeczki (1 łyżeczka na babeczkę). Odstawiamy do wchłonięcia. Śmietany łączymy z solą i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy 100 g soku z bzu o temperaturze pokojowej i...

    więcej

    Babeczki z lekkim kremem bzowym
  • Murzunek

    kloi

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2009-04-26

    1.kostkę margaryny rozpuścić w garku ze szklanką cukru 2.odstawić na bok żeby wystygło 3.w tym czasie wziąć cztery jabłka, obrać je ze skórki, wykroić gniazda i pokroić na małe kawałki 4.następnie należy je obtoczyć w cynamonie i mące pszennej 5.do ostudzonej margaryny z cukrem dodajemy...

    więcej

»kategorie: