Domowe trufle piernikowe Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Autor: Autorka

Ocena

Twoja ocena

Domowe trufle piernikowe Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • Śmietanka 42% od OSM Piątnica 150ml
  • czekolada gorzka 2 szt.
  • orzechy włoskie łuskane 50g
  • przyprawa piernikowa 1 płaska łyżka
  • rum 50ml
  • skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy

Jak przygotować:

1.Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać
i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki,
a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: desery, koktajle, do pieczenia

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 10

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



desery, koktajle, do pieczenia: podobne przepisy

  • Domowe trufle piernikowe Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

    Autorka

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-11-30

    1.Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać i...

    więcej

    Domowe trufle piernikowe Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
  • Herbaciany krem księżniczki

    gotująca

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2011-08-04

    1.Zaparzyć herbatę (4-5 minut) w 500ml wrzątku. 2. Żółtka, cukier i sól utrzeć, dodać rozpuszczoną żelatynę, wystudzoną herbatę, pokrojoną w krążki jedna morelę, 40 ml rumu. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i wstawić do lodówki. 3. Sztywno ubite białka i śmietankę...

    więcej

    Herbaciany krem księżniczki
  • Batoniki Choco Kulki

    rg

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-08-08

    1. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Małą formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać czekoladę. I odstawić na chwilę. W międzyczasie do niewielkiego rondelka dodać masło i miód. Chwilę podgrzewać do roztopienia się składników. Dosypać kakao i...

    więcej

    Batoniki Choco Kulki
  • Błyskawiczny tort schwardzwaldzki

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-12-14

    Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy. Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu. Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i...

    więcej

    Błyskawiczny tort schwardzwaldzki
  • Malinowy sorbet herbaciany

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-19

    Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut, aż do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do...

    więcej

    Malinowy sorbet herbaciany
»kategorie: