Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów

Autor: Szef Kuchni

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • cebula
  • masło
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • szparagi białe
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • tymianek

Jak przygotować:

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.

Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Kluski ziemniaczane ze szpinakiem

    Taliana :)

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-03-13

    1. Gotowe kluski ziemniaczane (tzw. przecieraki) kładziemy na rozgrzanym oleju na patelni. 2. Dodajemy do tego szpinak mrożony (ok. 6 łyżek, można więcej). 3. Dodajemy 2 roztrzepane jajka i czekamy aż szpinak się rozmrozi a jajka się zetną. 4. Dodajemy kawałeczki sera lazur...

    więcej

  • Kotlety z warzyw

    Roslinka

    powyżej 20 minut, dla orłów, 10-20zł, 2008-09-11

    1. Po ok. 20 dag marchwi, selera i pietruszki obrać i ugotować w niewielkie ilości wody. Pod koniec gotowania dodać podzieloną na części kapustę (również ok. 20 dag). 2. Obrać i osobno ugotować (dla odmiany ;)) 20 dag ziemniaków. 3. Drobno pokrojoną cebulę (2 szt.)...

    więcej

  • Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-07-25

    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki. Jajka gotujemy na twardo. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę...

    więcej

    Pasta pieczarkowa z kolorową papryką
  • Ziemniaczano - serowe gratin

    szef kuchni

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-05-16

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i gotować 2 minuty w lekko osolonym mleku. Odcedzić, pozostawiając mleko w garnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ziemniaki. Do mleka dodać serek topiony, pieprz, gałkę muszkatołową oraz rozdrobniony czosnek. Wszystkie...

    więcej

  • naleśniki wegańskie

    Roślinka

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-06-02

    Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy. Gdy osiągniemy w miarę jednolitą konsystencję przygotowywanej masy smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy. [jak standardowe naleśniki ;)]

    więcej

»kategorie: