Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów

Autor: Szef Kuchni

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • cebula
  • masło
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • szparagi białe
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • tymianek

Jak przygotować:

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.

Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów

    Szef Kuchni

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2017-06-14

    Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez...

    więcej

  • Omlet kolorowy

    Pyza

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: 4-6 jajek kurzych; 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego; 1 łyżka mąki pszennej; 1/2 strąka papryki czerwonej; 1/2 strąka papryki żółtej; 1/2 młodej cukinii; 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem; czubata łyżka posiekanej natki pietruszki; 1/2 papryczki chili (dla zaostrzenia...

    więcej

    Omlet kolorowy
  • Bakłażan z makaronem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-08-26

    Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Bakłażany przekrajamy wzdłuż, z 3ch wydrążamy środki. Wszystkie środki i jedną połówkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą. Dokładamy makaron i pokrojony czosnek. Całość...

    więcej

    Bakłażan z makaronem
  • Zielone naleśniki

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-01-25

    1.Przygotowac ciasto naleśnikowe wg własnej receptury lub wziąć przepis z forum ;) 2.Szpinak zalać wrzącą wodą, odsączyć i odcisnąć. Dodać posiekany czosnek (1-2 ząbki) utarty z solą, jajka (2) i zmiksować. 3.Połączyć ciasto z masą szpinakową. 4.Można podać ze śmietaną...

    więcej

  • Kotleciki z kalafiora

    ania

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-13

    Kalafiora myjemy, wkładamy na kilkanascie minut do osolonej wody by go ugotować. Po ok.15 gotowania, studzimy go i ugniatamy go tak długo, aż utworzy się jednolita masa. Do smaku dodajemy przypraw, jajko i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy bułą¸ę tartą i mieszamy. Z powstałej masy...

    więcej

»kategorie: