Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów

Autor: Szef Kuchni

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • cebula
  • masło
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • szparagi białe
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • tymianek

Jak przygotować:

Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez sito. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać sok z limonki, łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną mleka lub wody.

Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: 10-20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Pikantne placuszki

    mandaryna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-02-18

    1.Pomidory nacinamy na krzyz,sparzamy,przelewamy zimna woda i zdejmujemy skorke.Miazsz kroimy w mala kostke.Papryki myjemy,osuszamy,usuwamy gniazda nasienne.Miazsz kroimy w mala kostke.Ser scieramy na tarce o duzych oczkach. 2.Make mieszamy z proszkiem do pieczenia.Wlewamy 1,5szklanki...

    więcej

  • Burger z łososiem i serem żółtym

    Gość

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2015-12-15

    Łososia przyprawić pieprzem, solą i czosnkiem, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 15 – 20 minut. W tym czasie pokroić paprykę i pomidora. Bułkę podgrzać w piekarniku do osiągnięcia wymaganej chrupkości. Na przekrojonej bułce ułożyć liść...

    więcej

    Burger z łososiem i serem żółtym
  • naleśniki wegańskie

    Roślinka

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-06-02

    Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy. Gdy osiągniemy w miarę jednolitą konsystencję przygotowywanej masy smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy. [jak standardowe naleśniki ;)]

    więcej

  • ryż z czerwoną fasolą.

    lodzianin

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-04-19

    1.namaczamy na 2, 5 h czerwoną fasolę i gotujemy ją, aż będzie wystarczająco miękka ( jak kto lubi ) 2. gotujemy ryż ( nie w torebkach ! ) 3. rozpuszczamy jarzynkę/rosołek wege w wodzie, dodajemy 2- 3 ( wg. uznania i ilości ryżu ) szklanki jej do gotującego się ryżu...

    więcej

  • Łosoś pieczony w sosie tatarskim

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-08-30

    Umytą rybę podzielić na porcje. W żaroodpornym naczyniu podgrzać masło. Ułożyć rybę, posypać solą i pieprzem, przykryć plastrami cebuli. Posypać rybę tymiankiem i pokruszonym listkiem laurowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut. Po schłodzeniu rybę polać sosem tatarskim....

    więcej

    Łosoś pieczony w sosie tatarskim
»kategorie: