Szakszuka z ciecierzycą

Autor: MBC

Ocena

Twoja ocena

Szakszuka z ciecierzycą

Składniki:

  • kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół czerwonej cebuli
  • czerwona papryka
  • mały por (biała część)
  • ząbek czosnku
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • spora szczypta wę

Jak przygotować:

Pozostałe składniki:
• szczypta soli i kolorowego pieprzu
• pół łyżeczki lubczyku
• 2 liście laurowe
• 3 jajka
• szczypiorek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 3 porcje

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Makaron ze szpinakiem

    Nadja

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2008-06-09

    Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę, lekko przesmażamy, posypujemy mąką (by straciła smak surowicy). Dorzucamy oczyszczony szpinak (w przypadku świeżego smażymy krócej). I kolejno dorzucamy pozostałe...

    więcej

  • Naleśniki z jabłkiem

    Pyza

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: *1 duże jajko *1 szkl. mąki pszennej *0,5 szkl. mleka *ok.0,5 szkl. wody *1 łyżka oleju *3-4 duże jabłka *2 pomarańcze *5-6 łyżek cukru *3 łyżki masła *4-5 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego sposób przygotowania: Pomarańcze szorujemy, sparzamy dwukrotnie wrzątkiem,...

    więcej

    Naleśniki z jabłkiem
  • Ryż jaśminowy z brzoskwiniami

    Sawex

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2017-03-19

    Ryż opłukać kilka razy w zimnej wodzie, gotować w osolonej przez 10 minut, a następnie odcedzić. Ponownie wstawić do gotowania tym razem w mleku z dodatkiem 40 g cukru, odrobiną cukru waniliowego oraz cynamonem. Całość gotować do momentu, gdy ryż wchłonie mleko, często mieszając. Pod koniec...

    więcej

    Ryż jaśminowy z brzoskwiniami
  • Racuchy z jabłkami

    Magda

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-28

    1. Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. 2. Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto (ja używam miksera). 3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 4. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron....

    więcej

  • Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-07-25

    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki. Jajka gotujemy na twardo. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę...

    więcej

    Pasta pieczarkowa z kolorową papryką
»kategorie: