Szakszuka z ciecierzycą

Autor: MBC

Ocena

Twoja ocena

Szakszuka z ciecierzycą

Składniki:

  • kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół czerwonej cebuli
  • czerwona papryka
  • mały por (biała część)
  • ząbek czosnku
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • spora szczypta wę

Jak przygotować:

Pozostałe składniki:
• szczypta soli i kolorowego pieprzu
• pół łyżeczki lubczyku
• 2 liście laurowe
• 3 jajka
• szczypiorek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 3 porcje

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Przepis na pyszne leniwe

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-03-12

    1. Do przygotowania 2 porcji leniwych, potrzeba nam 1/2 kg sera białego, 1 jajko, 2 ugotowane ziemniaki i szklankę mąki. 2.Wcześniej gotujemy ziemniaki i studzimy je. 3.Następnie ze wszystkich składników formujemy jednolitą masę. 4.Z ciasta formujemy wałki, średniej wielkości, można je lekko...

    więcej

    Przepis na pyszne leniwe
  • Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

    szef kuchni

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2017-05-16

    Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek. Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej...

    więcej

    Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem
  • PATISON W CIEŚCIE Z KUSKUSEM I KOLOROWĄ PAPRYKĄ

    pao77

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-08-06

    1.Patisona umyć,obrać i pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. 2.Z jajek, wody i mąki kukurydzianej wyrobić ciasto, doprawić solą i pieprzem. Kawałki patisona zanurzać w cieście i smażyć na patelni na złoty kolor. 3.apryki pokroić w paski, usmażyć na małej ilości tłuszczu, podlać rosołkiem, chwilę...

    więcej

    PATISON W CIEŚCIE Z KUSKUSEM I KOLOROWĄ PAPRYKĄ
  • Krokiety z kapustą i grzybami

    Pyza

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-05-05

    składniki: * FARSZ: * 1kg kapusty kiszonej * 0,7 grzybów suszonych * 1 duża cebula * 3-4 łyżki oleju * kilka śliwek suszonych * po łyżeczce suszonego lubczyku i ziarenek kminku * 2 liście laurowy * 3 ziarna ziela angielskiego * pół łyżeczki mielonego...

    więcej

    Krokiety z kapustą i grzybami
  • Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami

    Redaktor

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-07-01

    1.Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. 2.W tym samym czasie rozgrzewamy...

    więcej

    Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami
»kategorie: