Szakszuka z ciecierzycą

Autor: MBC

Ocena

Twoja ocena

Szakszuka z ciecierzycą

Składniki:

  • kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół czerwonej cebuli
  • czerwona papryka
  • mały por (biała część)
  • ząbek czosnku
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • spora szczypta wę

Jak przygotować:

Pozostałe składniki:
• szczypta soli i kolorowego pieprzu
• pół łyżeczki lubczyku
• 2 liście laurowe
• 3 jajka
• szczypiorek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 3 porcje

Trudność: średnie

Przepis: znaleziony

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • naleśniki wegańskie

    Roślinka

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-06-02

    Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy. Gdy osiągniemy w miarę jednolitą konsystencję przygotowywanej masy smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy. [jak standardowe naleśniki ;)]

    więcej

  • Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów

    Szef Kuchni

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2017-06-14

    Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez...

    więcej

  • Placuszki z kurkami

    Pyza

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: * 0,5 kg kurek * 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g * 1 nieduża cebula * 2 jajka * 6-8 łyżek mąki pszennej * 2 czubate łyżki posiekanych świeżych ziół [koperek, szczypiorek, oregano, tymianek] * 2 ząbki czosnku * 3-4 łyżki mleka * do...

    więcej

    Placuszki z kurkami
  • Kotleciki z kalafiora

    ania

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-06-13

    Kalafiora myjemy, wkładamy na kilkanascie minut do osolonej wody by go ugotować. Po ok.15 gotowania, studzimy go i ugniatamy go tak długo, aż utworzy się jednolita masa. Do smaku dodajemy przypraw, jajko i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy bułą¸ę tartą i mieszamy. Z powstałej masy...

    więcej

  • Kluski ziemniaczane ze szpinakiem

    Taliana :)

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2010-03-13

    1. Gotowe kluski ziemniaczane (tzw. przecieraki) kładziemy na rozgrzanym oleju na patelni. 2. Dodajemy do tego szpinak mrożony (ok. 6 łyżek, można więcej). 3. Dodajemy 2 roztrzepane jajka i czekamy aż szpinak się rozmrozi a jajka się zetną. 4. Dodajemy kawałeczki sera lazur...

    więcej

»kategorie: