Spanakopita z serem Aldamer - apetyczne pierożki w greckim klimacie

Autor: szef kuchni

Ocena

Twoja ocena

Spanakopita z serem Aldamer - apetyczne pierożki w greckim klimacie

Składniki:

  • cebula
  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • szpinak
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • gotowe ciasto francuskie
  • 250 g sera Aldamer MSM Mońki

Jak przygotować:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, narożnik do narożnika, i skleić boki za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 200oC przez ok. 20 minut.
Podawać z klasycznym greckim sosem tzatziki, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego zmieszanym z utartym zielonym ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.

Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 2 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Kotlety z boczniaka

    pati

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-09-13

    1. Wymieszaj 1/4 szklanki śmietany i 1/4 szklanki wody. Roztrzep w tym jajko i dodaj szczyptę słodkiej papryki. 2. Maczaj boczniaki w masie jajecznej i panieruj w tartej bułce. Smaż na chrupiąco z obu stron. Posól już na talerzu.

    więcej

  • kotleciki selerowe

    pontianak

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-05-09

    1.podgotuj seler tak, aby po wystudzeniu dał pokroić się na plastry, długość gotowania zależy od wielkości selera 2. obtocz w jajku i bułce, po czy nałóż na rozgrzaną patelnię 3.smaż około 10 minut, na 2-3 minuty przed końcem zetrzyj trochę żółtego sera lub połóż topiony w...

    więcej

  • Krokiety z kapustą i grzybami

    Pyza

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-05-05

    składniki: * FARSZ: * 1kg kapusty kiszonej * 0,7 grzybów suszonych * 1 duża cebula * 3-4 łyżki oleju * kilka śliwek suszonych * po łyżeczce suszonego lubczyku i ziarenek kminku * 2 liście laurowy * 3 ziarna ziela angielskiego * pół łyżeczki mielonego...

    więcej

    Krokiety z kapustą i grzybami
  • Frittata z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

    szef kuchni

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-03-27

    Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z...

    więcej

    Frittata z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką
  • Por w sosie słodko-kwaśnym

    tewu

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-02-03

    1.Na patelnie ląduje w pierwszej kolejności pokrojona marchewka, kiedy już odrobinę zmięknie dodajemy cebule i pora pokrojone w krążki, posypujemy vegetą i zostawiamy żeby się smażyło w razie potrzeby podlewając odrobinę wodą. 2.W tym czasie gotujemy nasz podstawowy surowiec, może to być ryż,...

    więcej