Spanakopita z serem Aldamer - apetyczne pierożki w greckim klimacie

Autor: szef kuchni

Ocena

Twoja ocena

Spanakopita z serem Aldamer - apetyczne pierożki w greckim klimacie

Składniki:

  • cebula
  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • szpinak
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • gotowe ciasto francuskie
  • 250 g sera Aldamer MSM Mońki

Jak przygotować:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, narożnik do narożnika, i skleić boki za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 200oC przez ok. 20 minut.
Podawać z klasycznym greckim sosem tzatziki, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego zmieszanym z utartym zielonym ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.

Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 2 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Placuszki z kurkami

    Pyza

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: * 0,5 kg kurek * 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g * 1 nieduża cebula * 2 jajka * 6-8 łyżek mąki pszennej * 2 czubate łyżki posiekanych świeżych ziół [koperek, szczypiorek, oregano, tymianek] * 2 ząbki czosnku * 3-4 łyżki mleka * do...

    więcej

    Placuszki z kurkami
  • Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami

    Redaktor

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-07-01

    1.Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. 2.W tym samym czasie rozgrzewamy...

    więcej

    Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami
  • Frittata z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką

    szef kuchni

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2017-03-27

    Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z...

    więcej

    Frittata z patelni, czyli brukselki z groszkiem pod serową pierzynką
  • Naleśniki zapiekane ze szparagami, w śmietanie

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-03-11

    1.Przygotowujemy naleśniki bez cukru. 2.Na każdego naleśnika dajemy plaster sera i 2 szparagi, zwijamy w rulon. Tak samo postępujemy z następnymi naleśnikami. Układamy w piramidkę, na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. 3.Całość polewamy śmietaną wymieszaną z ziołami. 4.Zapiekamy w nagrzanym...

    więcej

    Naleśniki zapiekane ze szparagami, w śmietanie
  • Tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą

    Redaktor

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-10-24

    Masło rozpuścić na patelni, wrzucić cebulę i mieszać aż się zeszkli. Następnie odstawić do ostygnięcia. W tym samym czasie ugotować brokuły w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić aby ostygły. Rozwałkować cienko ciasto pizzowe, posmarować musztardą zostawiając 2 cm z każdej strony. Na wierzch...

    więcej

    Tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą
»kategorie: