Spanakopita z serem Aldamer - apetyczne pierożki w greckim klimacie

Autor: szef kuchni

Ocena

Twoja ocena

Spanakopita z serem Aldamer - apetyczne pierożki w greckim klimacie

Składniki:

  • cebula
  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • szpinak
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • gotowe ciasto francuskie
  • 250 g sera Aldamer MSM Mońki

Jak przygotować:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o boku ok. 12cm. Na środek położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół, narożnik do narożnika, i skleić boki za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 200oC przez ok. 20 minut.
Podawać z klasycznym greckim sosem tzatziki, czyli jogurtem naturalnym typu greckiego zmieszanym z utartym zielonym ogórkiem, czosnkiem, oliwą i koperkiem.

Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 2 porcje

Trudność: średnie

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Spanakopita z serem Aldamer - apetyczne pierożki w greckim klimacie

    szef kuchni

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-04-21

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i...

    więcej

    Spanakopita z serem Aldamer - apetyczne pierożki w greckim klimacie
  • KASZI NA GORĄCO WEGETARIAŃSKIE Z PAPRYKĄ

    Andrzej Zamojski

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2009-06-25

    Składniki: ¼ kg kaszy – pęczak jęczmienny 1 kostka rosołowa ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego 3-4 krople oliwy z oliwek 2 łyżeczki kaszy mannej 12 arkuszy papieru ryżowego 1 duża papryka 1 łyżka stołowa masła ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej ½ czuszki sól - do smaku Sposób...

    więcej

  • Warzywa w herbacianej tempurze

    gotująca

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-04

    1. Przygotować napar herbaciany w 250 ml wody. Dobrze schłodzić. 2. Żółtka roztrzepać, dodać mąkę i bardzo zimną herbatę - powinno powstać gęste ciasto jak na naleśniki. 3. W tak przygotowanym cieście panierować warzywa i smażyć na głębokim tłuszczu. 4. Po smażeniu położyć na chwilę na...

    więcej

    Warzywa w herbacianej tempurze
  • Pikantne placuszki

    mandaryna

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-02-18

    1.Pomidory nacinamy na krzyz,sparzamy,przelewamy zimna woda i zdejmujemy skorke.Miazsz kroimy w mala kostke.Papryki myjemy,osuszamy,usuwamy gniazda nasienne.Miazsz kroimy w mala kostke.Ser scieramy na tarce o duzych oczkach. 2.Make mieszamy z proszkiem do pieczenia.Wlewamy 1,5szklanki...

    więcej

  • Krokiety z kapustą i grzybami

    Pyza

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-05-05

    składniki: * FARSZ: * 1kg kapusty kiszonej * 0,7 grzybów suszonych * 1 duża cebula * 3-4 łyżki oleju * kilka śliwek suszonych * po łyżeczce suszonego lubczyku i ziarenek kminku * 2 liście laurowy * 3 ziarna ziela angielskiego * pół łyżeczki mielonego...

    więcej

    Krokiety z kapustą i grzybami
»kategorie: