Owoce w Cieście

Autor: krufka (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 banany
  • 2 brzoskwinie (mogą być z puszki - wtedy 4 połówki
  • 2 jabłka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • olej

Jak przygotować:

1. Owoce umyć, obrać i pokroić w kawałki.
2. Mąkę, mleko, jajko i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę.
3. Wymieszać ciasto z owocami.
4. Nakładać łyżką placuszki na rozgrzany, głęboki olej.
5. Smażyć na złoto, odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.


Informacje dodatkowe:

Proporcje owoców można dowolnie mieszać.

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja: ok. 15 sztuk

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

Komentarze

  • krufka, 2008-09-12

    Oczywiście można użyć innych owoców, np ananasów. :)

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Naleśniki zapiekane ze szparagami, w śmietanie

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-03-11

    1.Przygotowujemy naleśniki bez cukru. 2.Na każdego naleśnika dajemy plaster sera i 2 szparagi, zwijamy w rulon. Tak samo postępujemy z następnymi naleśnikami. Układamy w piramidkę, na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. 3.Całość polewamy śmietaną wymieszaną z ziołami. 4.Zapiekamy w nagrzanym...

    więcej

    Naleśniki zapiekane ze szparagami, w śmietanie
  • zapiekanka warzywna

    martucha984

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2009-05-09

    1.obrać i pokroić ziemniaki w plastry 2.ugotować wszystkie warzywa 3.przygotować sos:ugnieść ser feta z jogurtem naturalnym, dodać czosnek, sól i pieprz do smaku 4.naczynie żaroodporne wysmarować masłem, i ułożyć warzywa ziemniaki, fasola, kalafior, każdą warstwę przełożyć przygotowanym sosem i...

    więcej

  • Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-07-21

    Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie...

    więcej

    Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka
  • tarta brokułowa

    anielsko

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2010-03-06

    1. gotować brokuły w osolonej wodzie przez około 5min, aby były na tyle miękkie żeby móc je drobniutko rozgnieść widelcem. 2. w między czasie, w osobnej misce, rozgnieść twaróg. 3. po ugotowaniu wrzucić do miski z twarogiem brokuły, rozgnieść dokładnie (prawie do jednolitej...

    więcej

  • Łosoś pieczony w sosie tatarskim

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-08-30

    Umytą rybę podzielić na porcje. W żaroodpornym naczyniu podgrzać masło. Ułożyć rybę, posypać solą i pieprzem, przykryć plastrami cebuli. Posypać rybę tymiankiem i pokruszonym listkiem laurowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut. Po schłodzeniu rybę polać sosem tatarskim....

    więcej

    Łosoś pieczony w sosie tatarskim
»kategorie: