Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Autor: szef kuchni

Ocena

Twoja ocena

Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Składniki:

  • - 200 ml kwaśnej śmietany
  • - 1 pęczek szczypiorku
  • - 1.5 kg ziemniaków
  • - 1 średnia cebula
  • - 200 gram sera Aldamer MSM Mońki
  • - 2 ząbki czosnku

Jak przygotować:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek.
Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej przygotowanym boczkiem wraz z cebulą. Tak przygotowane ziemniaki posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku w temperaturze 180st.C w temperaturze przez około 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika, na każdego ziemniaka położyć po łyżce śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Wegetariańskie Naleśniki według Bojowników Kościuszki

    fish_1

    10-20 minut, średnie, 10-20zł, 2010-05-09

    1. Robimy naleśniki, podstawowa wersja: - 200g mąki pszennej - 4 jajka - 0,5 litra mleka (alternatywą jest woda, wtedy naleśniki są delikatniejsze) - olej do smażenia - szczypta soli chyba każdy student wie jak robi się naleśniki :) ważne jest aby...

    więcej

    Wegetariańskie Naleśniki według Bojowników Kościuszki
  • Bakłażan z makaronem

    Gastrosfera

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2013-08-26

    Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Bakłażany przekrajamy wzdłuż, z 3ch wydrążamy środki. Wszystkie środki i jedną połówkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą. Dokładamy makaron i pokrojony czosnek. Całość...

    więcej

    Bakłażan z makaronem
  • Makaron ze szpinakiem

    Nadja

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2008-06-09

    Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę, lekko przesmażamy, posypujemy mąką (by straciła smak surowicy). Dorzucamy oczyszczony szpinak (w przypadku świeżego smażymy krócej). I kolejno dorzucamy pozostałe...

    więcej

  • Placuszki z cukinii z miętą

    Pyza

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: PLACUSZKI - * 1 cukinia * 3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty * 1 jajko (nie jest konieczne) * kilka łyżek mąki pszennej (ilość zależy od wielkości cukinii) * do smaku: sól i pieprz mielony * do smażenia: olej SOS - * ok. 0,5 l...

    więcej

    Placuszki z cukinii z miętą
  • Studencka fasola po bretońsku

    Koszerna

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-03-22

    1. Fasolę gotujemy w pół szklanki wody. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy ok 20 minut. 2.W międzyczasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy do fasoli. 3.Gotujemy jeszcze przez chwilę i przyprawiamy do smaku.

    więcej

»kategorie: