Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Autor: szef kuchni

Ocena

Twoja ocena

Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Składniki:

  • - 200 ml kwaśnej śmietany
  • - 1 pęczek szczypiorku
  • - 1.5 kg ziemniaków
  • - 1 średnia cebula
  • - 200 gram sera Aldamer MSM Mońki
  • - 2 ząbki czosnku

Jak przygotować:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek.
Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej przygotowanym boczkiem wraz z cebulą. Tak przygotowane ziemniaki posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku w temperaturze 180st.C w temperaturze przez około 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika, na każdego ziemniaka położyć po łyżce śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Warzywa w herbacianej tempurze

    gotująca

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-08-04

    1. Przygotować napar herbaciany w 250 ml wody. Dobrze schłodzić. 2. Żółtka roztrzepać, dodać mąkę i bardzo zimną herbatę - powinno powstać gęste ciasto jak na naleśniki. 3. W tak przygotowanym cieście panierować warzywa i smażyć na głębokim tłuszczu. 4. Po smażeniu położyć na chwilę na...

    więcej

    Warzywa w herbacianej tempurze
  • zapiekanka warzywna

    martucha984

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2009-05-09

    1.obrać i pokroić ziemniaki w plastry 2.ugotować wszystkie warzywa 3.przygotować sos:ugnieść ser feta z jogurtem naturalnym, dodać czosnek, sól i pieprz do smaku 4.naczynie żaroodporne wysmarować masłem, i ułożyć warzywa ziemniaki, fasola, kalafior, każdą warstwę przełożyć przygotowanym sosem i...

    więcej

  • Kotlety z boczniaka

    pati

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-09-13

    1. Wymieszaj 1/4 szklanki śmietany i 1/4 szklanki wody. Roztrzep w tym jajko i dodaj szczyptę słodkiej papryki. 2. Maczaj boczniaki w masie jajecznej i panieruj w tartej bułce. Smaż na chrupiąco z obu stron. Posól już na talerzu.

    więcej

  • Placki ziemniaczane po węgiersku

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-01-09

    1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. 1 cebule obrac i zetrzeć na tej samej tarce. Dodać mąkę i jajko wymieszać łyżką, dosypać soli i pieprzu. Packi smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron aż będą rumiane. 2. Drugą cebulę obrać i przypalić na ogniu (u mnie na grillu elektrycznym). Pokroić w...

    więcej

    Placki ziemniaczane po węgiersku
  • Omlet z grzybami leśnymi

    Pyza

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: duża garść świeżych kurek *4-5 innych grzybów leśnych - podgrzybki, prawdziwki, gołąbki *1 nieduża cebulka *2-3 jajka *1-2 łyżki drobno startego żółtego sera *2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku *2 łyżki masła *1 łyżeczka oliwy *do smaku: sól i pieprz mielony ...

    więcej

    Omlet z grzybami leśnymi
»kategorie: