Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Autor: szef kuchni

Ocena

Twoja ocena

Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Składniki:

  • - 200 ml kwaśnej śmietany
  • - 1 pęczek szczypiorku
  • - 1.5 kg ziemniaków
  • - 1 średnia cebula
  • - 200 gram sera Aldamer MSM Mońki
  • - 2 ząbki czosnku

Jak przygotować:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek.
Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej przygotowanym boczkiem wraz z cebulą. Tak przygotowane ziemniaki posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku w temperaturze 180st.C w temperaturze przez około 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika, na każdego ziemniaka położyć po łyżce śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Naleśniki zapiekane ze szparagami, w śmietanie

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-03-11

    1.Przygotowujemy naleśniki bez cukru. 2.Na każdego naleśnika dajemy plaster sera i 2 szparagi, zwijamy w rulon. Tak samo postępujemy z następnymi naleśnikami. Układamy w piramidkę, na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. 3.Całość polewamy śmietaną wymieszaną z ziołami. 4.Zapiekamy w nagrzanym...

    więcej

    Naleśniki zapiekane ze szparagami, w śmietanie
  • Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka

    Redakcja

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2016-07-21

    Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie...

    więcej

    Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka
  • Placuszki z cukinii z miętą

    Pyza

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-05-05

    składniki: PLACUSZKI - * 1 cukinia * 3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty * 1 jajko (nie jest konieczne) * kilka łyżek mąki pszennej (ilość zależy od wielkości cukinii) * do smaku: sól i pieprz mielony * do smażenia: olej SOS - * ok. 0,5 l...

    więcej

    Placuszki z cukinii z miętą
  • Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami

    Redaktor

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-07-01

    1.Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. 2.W tym samym czasie rozgrzewamy...

    więcej

    Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami
  • Spanakopita z serem Aldamer - apetyczne pierożki w greckim klimacie

    szef kuchni

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2017-04-21

    Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy zacznie się rumienić, dodać szpinak, posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość poddusić parę minut, żeby składniki zmiękły, a woda odparowała. Następnie ostudzić, dodać jajko i ser pokrojony w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i...

    więcej

    Spanakopita z serem Aldamer - apetyczne pierożki w greckim klimacie
»kategorie: