Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Autor: szef kuchni

Ocena

Twoja ocena

Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Składniki:

  • - 200 ml kwaśnej śmietany
  • - 1 pęczek szczypiorku
  • - 1.5 kg ziemniaków
  • - 1 średnia cebula
  • - 200 gram sera Aldamer MSM Mońki
  • - 2 ząbki czosnku

Jak przygotować:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek.
Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej przygotowanym boczkiem wraz z cebulą. Tak przygotowane ziemniaki posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku w temperaturze 180st.C w temperaturze przez około 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika, na każdego ziemniaka położyć po łyżce śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • Cukinia smażona

    koziol

    10-20 minut, średnie, do 10zł, 2008-06-20

    1) Cukinię dokładnie myjemy (nie trzeba obierać) i kroimy w plastry grubości 8mm, wyrzucamy końce 2) Potrzebujemy 2 talerzy: na pierwszy wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem, na drugi wrzucamy kilka łyżek mąki 3) Rozgrzewamy nieco tłuszczu na patelni 4) Moczymy...

    więcej

  • Pasta al' Uviacci ;)

    Uve

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-03-05

    1.Makaron ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy 2.Warzywa pokroić w kostke, wrzucic do miski przyprawic zalać oliwa wymieszać odstawic na chwile 3.Dokładnie wymieszać:) 4. Zjeść :)

    więcej

  • Placki ziemniaczane po węgiersku

    snowLady

    powyżej 20 minut, łatwe, 10-20zł, 2012-01-09

    1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. 1 cebule obrac i zetrzeć na tej samej tarce. Dodać mąkę i jajko wymieszać łyżką, dosypać soli i pieprzu. Packi smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron aż będą rumiane. 2. Drugą cebulę obrać i przypalić na ogniu (u mnie na grillu elektrycznym). Pokroić w...

    więcej

    Placki ziemniaczane po węgiersku
  • Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami

    Redaktor

    10-20 minut, łatwe, 10-20zł, 2016-07-01

    1.Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. 2.W tym samym czasie rozgrzewamy...

    więcej

    Szparagi z serem Gouda i prażonymi migdałami
  • Makaron ze szpinakiem

    Nadja

    powyżej 20 minut, średnie, do 10zł, 2008-06-09

    Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę, lekko przesmażamy, posypujemy mąką (by straciła smak surowicy). Dorzucamy oczyszczony szpinak (w przypadku świeżego smażymy krócej). I kolejno dorzucamy pozostałe...

    więcej

»kategorie: