Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Autor: szef kuchni

Ocena

Twoja ocena

Domowe łódeczki ziemniaczane z aldamerem

Składniki:

  • - 200 ml kwaśnej śmietany
  • - 1 pęczek szczypiorku
  • - 1.5 kg ziemniaków
  • - 1 średnia cebula
  • - 200 gram sera Aldamer MSM Mońki
  • - 2 ząbki czosnku

Jak przygotować:

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w całości, prawie do miękkości. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i razem podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek.
Wystudzone ziemniaki przekroić na pół, częściowo wydrążyć środki i nafaszerować wcześniej przygotowanym boczkiem wraz z cebulą. Tak przygotowane ziemniaki posypać startym serem żółtym i zapiec w piekarniku w temperaturze 180st.C w temperaturze przez około 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika, na każdego ziemniaka położyć po łyżce śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: dania wegetariańskie

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



dania wegetariańskie: podobne przepisy

  • smażony camembert i frytki

    radek

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2009-06-21

    1.Sos: - kroisz cebulkę i smażysz, aż się zarumieni - 4 pomidory parzysz wrzątkiem, obierasz ze skórki kroisz w drobną kostkę i dorzucasz do cebulki - przyprawy do smaku (bazylia, sól, pieprz, majeranek, co masz w domu) - mały ogień i smażysz 15 minut co jakiś czas...

    więcej

    smażony camembert i frytki
  • Pasta al' Uviacci ;)

    Uve

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2010-03-05

    1.Makaron ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy 2.Warzywa pokroić w kostke, wrzucic do miski przyprawic zalać oliwa wymieszać odstawic na chwile 3.Dokładnie wymieszać:) 4. Zjeść :)

    więcej

  • kotleciki selerowe

    pontianak

    powyżej 20 minut, łatwe, do 10zł, 2011-05-09

    1.podgotuj seler tak, aby po wystudzeniu dał pokroić się na plastry, długość gotowania zależy od wielkości selera 2. obtocz w jajku i bułce, po czy nałóż na rozgrzaną patelnię 3.smaż około 10 minut, na 2-3 minuty przed końcem zetrzyj trochę żółtego sera lub połóż topiony w...

    więcej

  • Racuchy z jabłkami

    Magda

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2008-08-28

    1. Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. 2. Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto (ja używam miksera). 3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 4. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron....

    więcej

  • Szparagowy zawrót głowy – przepis na kremowy sos ze szparagów

    Szef Kuchni

    powyżej 20 minut, średnie, 10-20zł, 2017-06-14

    Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić parę minut na łyżce masła i dodać do szparagów. Całość zalać śmietanką, dodać serek topiony i wszystko zmiksować blenderem, a następnie przecedzić przez...

    więcej