Cytrynówka

Autor: koziol (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • cytryna
  • 0.5 l wody
  • 0.5l spirytusu
  • szklanka cukru

Jak przygotować:

Potrzeba nam ok. 3-4 cytryn.

1) Cytryny dokładnie myjemy.
2) Obieramy ze skórki, skórek nie wyrzucamy, tylko wkładamy do słoika, dodajemy cukier, zalewamy 0,5l wrzątku, mieszamy.
3) Obrane cytryny kroimy na kawałki (raczej większe niż mniejsze) i wrzucamy do drugiego słoika, zalewamy spirytusem
4) Słoiki przykrywamy, ale nie zakręcamy, odstawiamy w spokojne miejsce (parapet nie jest dobrym pomysłem)
5) Kilka razy dziennie potrząsamy
6) Po 24h zlewamy (najłatwiej przez lejek) oba roztwory do butelki (np. po Kubusiu - koniecznie szklanej!). Jeżeli chcemy uzyskać klarowny roztwór, do lejka wkładamy gazę (do nabycia w aptece, kosztuje grosze).


Informacje dodatkowe:

Cytrynówka powinna "przegryzać się" co najmniej 3 dni.

Informacje dodatkowe

Kategoria: alkohole, drinki

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 1 litr

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



alkohole, drinki: podobne przepisy

  • Cytrynówka

    dzielny

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2010-11-28

    Najlepsza wódeczka jaką znam. Pije się bez zapijania:) smakuje prawie jak sok a trzepie bardzo dobrze. Przepis z 1l. spirytusu: -kilogram cytryn (około 8szt.) myjemy, parzymy i kroimy na połówki - wlewamy spirytus do garnka i wrzucamy te cytryny -odstawiamy na około 24h...

    więcej

  • Domowe Malibu

    krufka

    powyżej 20 minut, średnie, powyżej 20zł, 2008-07-05

    Sprawdzony przepis na homemade malibu. Na imprezie zrobiło furorę. Wiórki wsypujemy do słoiczka i zalewamy spirytusem, zakręcamy i zostawiamy tak na 4 dni. Po czterech dniach odsączamy wiórki (można z nich zrobić placek - koleżanka podała taki na urodzinach i goście mieli dym jeszcze...

    więcej

  • Koktajl herbaciany

    kaja

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-03-09

    1.Zaparzyć herbatę w 250 ml wody wystudzić. 2.Zmiksować mleko z naparem herbacianym, lodami i mlekiem kokosowym, dosłodzić miodem. 3. Podawać w wysokich szklankach ozdobione skórką z limonek.

    więcej

    Koktajl herbaciany
  • Cytrynowy vermouth & tonic

    Dotka

    do 10 minut, łatwe, 10-20zł, 2008-08-03

    Do lampek lub szklanek wlać alkohol tak aby zajmował połowę naczynia. Dopełnić tonikiem, dodać plasterek cytryny i kostki lodu.

    więcej

    Cytrynowy vermouth & tonic
  • Cytrynówka

    koziol

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2008-06-07

    Potrzeba nam ok. 3-4 cytryn. 1) Cytryny dokładnie myjemy. 2) Obieramy ze skórki, skórek nie wyrzucamy, tylko wkładamy do słoika, dodajemy cukier, zalewamy 0,5l wrzątku, mieszamy. 3) Obrane cytryny kroimy na kawałki (raczej większe niż mniejsze) i wrzucamy do drugiego...

    więcej

»kategorie: