Cytrynówka

Autor: koziol (zobacz inne przepisy tego użytkownika)

Ocena

Twoja ocena

Składniki:

  • cytryna
  • 0.5 l wody
  • 0.5l spirytusu
  • szklanka cukru

Jak przygotować:

Potrzeba nam ok. 3-4 cytryn.

1) Cytryny dokładnie myjemy.
2) Obieramy ze skórki, skórek nie wyrzucamy, tylko wkładamy do słoika, dodajemy cukier, zalewamy 0,5l wrzątku, mieszamy.
3) Obrane cytryny kroimy na kawałki (raczej większe niż mniejsze) i wrzucamy do drugiego słoika, zalewamy spirytusem
4) Słoiki przykrywamy, ale nie zakręcamy, odstawiamy w spokojne miejsce (parapet nie jest dobrym pomysłem)
5) Kilka razy dziennie potrząsamy
6) Po 24h zlewamy (najłatwiej przez lejek) oba roztwory do butelki (np. po Kubusiu - koniecznie szklanej!). Jeżeli chcemy uzyskać klarowny roztwór, do lejka wkładamy gazę (do nabycia w aptece, kosztuje grosze).


Informacje dodatkowe:

Cytrynówka powinna "przegryzać się" co najmniej 3 dni.

Informacje dodatkowe

Kategoria: alkohole, drinki

Przewidywana cena: powyżej 20zł

Czas wykonania: powyżej 20 minut

Porcja: 1 litr

Trudność: łatwe

Przepis: zasłyszany

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



alkohole, drinki: podobne przepisy

»kategorie: