Bardzo francuskie paluchy serowe

Autor: Gastrosfera

Ocena

Twoja ocena

Bardzo francuskie paluchy serowe

Składniki:

  • • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • • 1 jajko
  • • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • • 1 łyże

Jak przygotować:

KROK 1:
Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.

KROK 2:
Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.

KROK 3:
Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką. Następnie piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Informacje dodatkowe

Kategoria: alkohole, drinki

Przewidywana cena: do 10zł

Czas wykonania: 10-20 minut

Porcja:

Trudność: łatwe

Przepis: własny

powrót

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.



alkohole, drinki: podobne przepisy

  • Ritz Fizz

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2012-01-01

    1.Do kieliszka szampanówki wlać Blue Curacao, sok z cytryny, likier amaretto. 2.Dolać do 2/3 wysokości szampana. 3.Kieliszek kilka razy obkręcić w celu wymieszania składników.

    więcej

    Ritz Fizz
  • Prosty przepis na pyszne domowe nalewki!

    nalewkowa

    powyżej 20 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2011-09-29

    1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc. 2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni) 3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie...

    więcej

    Prosty przepis na pyszne domowe nalewki!
  • Dolce Amaro

    snowLady

    do 10 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2011-12-15

    1. Wymieszaj w shakerze likier i wino z lodem. 2. Przelej do kieliszka koktajlowego

    więcej

    Dolce Amaro
  • GRUSZKA Z FIGAMI NA LODZIE

    buszująca w garach

    10-20 minut, łatwe, do 10zł, 2012-06-29

    1. Herbatę IRVING zaparzyć w 1l wody o temperaturze 80 stopni. 2. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki i wrzucić do herbaty razem z kilkoma gałązkami rozmarynu. Wszystko razem dobrze schłodzić. Wyjąć rozmaryn. 3. Herbatę z brzoskwiniami i brązowym cukrem zmiksować na gładko. 4. Podawać na...

    więcej

    GRUSZKA Z FIGAMI NA LODZIE
  • Kamikaze

    Radek

    do 10 minut, łatwe, powyżej 20zł, 2011-03-02

    1.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w shakerze. 2.Rozlać do kieliszków. Miłej zabawy!

    więcej

    Kamikaze
»kategorie: