Czym musi się charakteryzować dobra pizzeria?

2013-03-11

Rynek gastronomiczny w Polsce rozkwita. Pizzerie da się zauważyć, mnożą się w zastraszającym tempie. Widząc ten postępujący trend ludzie posiadający kapitał myślą nad własnym lokalem. I teraz problem największy.

Co zrobić, by stworzyć pizzerię z prawdziwego zdarzenia?

Pod tym względem najlepsza nauka pochodzi od Włochów. To oni de facto zapoczątkowali modę na pizzę i uprawiają sztukę jej podawania od lat kierując się klasyką, nie elastycznością w dopasowaniu ciasta. Po co zmieniać bowiem to, co zawsze smakuje każdemu?

Dlaczego należy zadbać o punkt stylu i jakości?

Otóż większość osób wychodzących do lokali gastronomicznych kieruje się przy wyborze opiniami innych. Przykładem popularny serwis Gastronauci. Wpisujesz do wyszukiwarki portalu hasło typu pizzeria Da Grasso Wrocław i uzyskujesz pełną ocenę wraz z komentarzami dotychczasowych gości.

Uwaga na kolorystykę

Czerwień kojarzy się z apetytem i energią, a niebieski wręcz odwrotnie. Pizzeria to niekoniecznie miejsce do rozmów biznesowych, czy mocno romantycznych spotkań. Służy bardziej jako obszar budowania relacji towarzyskich przy dobrym jedzeniu, dlatego postaw bardziej na typowy wystrój młodzieżowy, szybką obsługę.

Tworzenie dzieła smakowego

Piece opalane drewnem zdecydowanie numerem jeden w branży. Pizza w optymalnej temperaturze nabiera klasycznego smaku po lekko ponad minucie, zatem zwiększenie obrotów polega na szybkim przygotowaniu ciasta oraz zadbaniu o przestrzeń zaplecza kuchennego. Pizzer przed rozpoczęciem pracy powinien dobrać i spreparować wszystkie składniki. Absolutna rezygnacja z mrożonek.

Pozostałe piece godne zainteresowania: elektryczne (nawet kilka komór), konwekcyjne (możliwość programowania, oszczędzania energii). Dłuższy jednak okres opiekania, brak oryginalności. Do bardziej zaawansowanej, częstej sprzedaży piece gazowe. Większość posiada szyby umożliwiające kontrolę wypieku.  Warto zadbać o znakomitą izolację generującą długoterminowe oszczędności. Planujesz otworzyć pizzerię? Porównaj smak pizzy z pieca drewnianego oraz elektrycznego.

Pomysły udoskonalające biznes gastronomiczny

Niektórzy właściciele wykupują wręcz patenty na ciasto od pizzeri neapolitańskich lub proszą o ich skomponowanie na specjalne zamówienie. Koszt duży, lecz zwrot inwestycyjny ogromny. Klientom należy przygotować klasyczne i dodatkowe menu zbierające właściwie wszystkie smaki świata począwszy od Margherity, a kończąc na własnoręcznej kompozycji. Przydatne doświadczenie w gastronomii, dobra reklama i pozytywne opinie. Najczęściej zwrot na kapitale początkowym następuje po kilku, do kilkunastu miesięcy od uruchomienia biznesu. Trzeba bowiem poczekać na wyrobienie renomy.

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.

zobacz wszystkiezobacz wszystkie artykuły