Pyszna chińska kuchnia

2013-02-04

Chińskie i wietnamskie jedzenie to obok kebabów chyba najpopularniejsze potrawy, które wybieramy wracając z pracy, z uczelni, albo w czasie wolnym. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest bardzo prosta – są to sycące potrawy, względnie tanie, szybkie do przyrządzenia i konsumpcji, a przede wszystkim bardzo smaczne.

W kuchni chińskiej występuje wiele smaków, które często ze sobą kontrastują, a więc przede wszystkim słonych i słodkich. W różnych częściach Azji dania zdecydowanie mają swój indywidualny charakter, ale spaja je kilka wspólnych elementów. Na pewno jest to ryż, w dużych ilościach, a do tego masa przypraw, zioła i oczywiście sos sojowy. Ponadto łącznikiem jest sposób przygotowywania. Na koniec – doprawianie mięsa i warzyw imbirem, sosem sojowym oraz czosnkiem. Wszystkie azjatyckie kuchnie posiadają te cechy, ale oczywiście w każdym kraju znajdziesz specyficzne obyczaje oraz potrawy.

Biorąc pod uwagę całą Azję, to właśnie chińskie jedzenie wypada najbardziej różnorodnie, co w sumie nie dziwi, jeśli weźmiemy pod uwagę charakterystykę, położenie i rozmiar tego państwa. Chiny są gigantyczne i bardzo zróżnicowane kulturowo i nawet klimatycznie. Chińskie potrawy różnią się od siebie w sposób fundamentalny, a wszystko to spowodowane jest mnogością regionów.

Polacy najbardziej przypadła do gustu kuchnię z Syczuanu. Jej wyjątkowość polega na zastosowaniu jednej, bardzo konkretnej przyprawy, a mianowicie specjalnego ostrego pieprzu. Jego smak i ostrość są legendarne. Bywa on trudny do zniesienia nawet dla najbardziej zdeklarowanych miłośników ostrej azjatyckiej kuchni. Podstawą syczuańskich specjałów jest pieprz, ale można tam również spotkać  czosnek, cebulę, imbir, kolendrę i chili.

Sztuka kulinarna w Syczuanie jest świetnie rozwinięta, a proces obróbki potraw odbywa się na wiele różnych sposobów, takich jak marynowanie czy suszenie. Takie dania są bardzo proste do przyrządzenia w domowych warunkach. Wystarczy posiadać wok, w którym najlepiej przygotować chińskie przysmaki. Cały bukiet syczuańskich smaków podkreślony jest poprzez całą paletę smaków. Znajdziesz tu zarówno kwaśne, ostre, gorzkie, słone jak i słodkie smaki, które doskonale komponują się z jedzeniem.

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.

zobacz wszystkiezobacz wszystkie artykuły
»kategorie: