Jak smażyć pączki? Pączki na karnawał i tłusty czwartek

2012-01-02

Pączek to nic innego jak ciasto z ciasta drożdżowego o kształcie kuli. Pączki mogą być nadziwane przeróżnymi nadzieniami i tak najczęściej jest to konfitura różana lub nadzienie owocowe, budyń lub likier. Pączki po usmażeniu są lukrowane, polwane czekoladą lub posypywane cukrem pudrem. 

Pączki podawane są w czasie karnawału i na Tłusty czwartek, który kończy karnawał. 

Uwaga 1 pączek to aż ok 250 kcal! 

Jak smażyć pączki? 

Pączki smażymy na oleju ze smalcem. W dużym garnku aby swobodnie mogły pływać. Tłyszcz rozgrzewamy. Aby sprawidzć czy jest już gotowy to wrzucamy mały kaweł ciasta drożdżowego. Jeśli w ciągu minuty ciasto wypłynie i zarumieni się na złoty kolor to znaczy, że tłuszcz jest dobrze rozgrzany. Teraz należy zminejszyc gaz do połowy lub miej i smażyć pączki. 

Rodzaje pączków:

  • Pączki 
  • Pączki z nadzieniem
  • Pączki cynamonowe
  • Pączki holenderskie
  • Pączki karnawałowe
  • Pączki luksusowe
  • Pączki na słono z kminkiem
  • Pączki optymalne
  • Pączki pieczone
  • Pączki polskie
  • Pączki przedwojenne
  • Pączki serowe
  • Pączki serowe cytrusowe
  • Pączki serowe podlaskie
  • Pączki tureckie
  • Pączki warszawskie
  • Pączki wegańskie
  • Pączki z budyniem
  • Pączki z dyni
  • Pączki z dziurką
  • Pączki z różą
  • Pączki z truskawkami
  • Pączki z wiśniami
  • Pączki z ziemniaków

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.

zobacz wszystkiezobacz wszystkie artykuły
»kategorie: