Jak ugotować kalafior?
2011-03-07
Ochota na gotowany kalafior najczęściej nachodzi nas wiosną, choć tak naprawdę chętnie się nim zajadamy o każdej porze roku. Smakuje idealnie, gdy ugotujemy go i podamy z odrobiną masła oraz bułką tartą. Jak go przyrządzić, żeby nie był ani za twardy, an i zbyt rozgotowany? Oto kilka wskazówek.
Krok I – przygotowanie do gotowania
Wiele osób zaleca moczenie kalafiora w roztworze wody z octem lub solą przez 15 minut, wówczas możemy mieć pewność, że zostanie dokładnie oczyszczony ze wszelkich gąsienic czy ślimaków.
Krok II – gotowanie
Aby kalafior był dobrze ugotowany, należy go włożyć do wrzącej, lekko posłodzonej wody, różyczkami w dół. Jeśli chcemy, by zachował swoją śnieżnobiałą barwę, dodajmy do wody trochę soku z cytryny. Samo gotowanie powinno trwać od 12 do 15 minut, ale już po upływie 10 warto sprawdzać widelcem – nie powinien wchodzić zbyt łatwo, ale też nie stawiać dużego oporu.
Krok III – podanie
Po ugotowaniu możemy kalafior rozdrobnić na różyczki, a następnie rozpuścić na nim odrobinę masła i posypać bułką tartą. Smacznego!
Dodaj komentarz
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.

Przepisy na email, zamów przepisy na cały tydzień
Najwyżej oceniane przepisy

-
Duński pasztet z wątróbki...
-
Szybki tort pomarańczowy z żuraw...
-
Tosty XXL z buraczanym hummusem ...
-
Zdrowa owsianka
-
Ekspresowe ciasto z konfiturą pi...
-
Zupa z pokrzywy i mięty z grzankami
-
SAŁATKA ZE ŚLEDZIA A’LA M...
-
Sałatka arbuzowa z dressingiem z...
-
Orzeźwiająca sałatka arbuzowa z ...
-
Tartaletki pistacjowe z sosem po...