Jak ugotować kalafior?

2011-03-07

Ochota na gotowany kalafior najczęściej nachodzi nas wiosną, choć tak naprawdę chętnie się nim zajadamy o każdej porze roku. Smakuje idealnie, gdy ugotujemy go i podamy z odrobiną masła oraz bułką tartą. Jak go przyrządzić, żeby nie był ani za twardy, an i zbyt rozgotowany? Oto kilka wskazówek.

Krok I – przygotowanie do gotowania

Wiele osób zaleca moczenie kalafiora w roztworze wody z octem lub solą przez 15 minut, wówczas możemy mieć pewność, że zostanie dokładnie oczyszczony ze wszelkich gąsienic czy ślimaków.

Krok II – gotowanie

Aby kalafior był dobrze ugotowany, należy go włożyć do wrzącej, lekko posłodzonej wody, różyczkami w dół. Jeśli chcemy, by zachował swoją śnieżnobiałą barwę, dodajmy do wody trochę soku z cytryny. Samo gotowanie powinno trwać od 12 do 15 minut, ale już po upływie 10 warto sprawdzać widelcem – nie powinien wchodzić zbyt łatwo, ale też nie stawiać dużego oporu.

Krok III – podanie

Po ugotowaniu możemy kalafior rozdrobnić na różyczki, a następnie rozpuścić na nim odrobinę masła i posypać bułką tartą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.

zobacz wszystkiezobacz wszystkie artykuły
»kategorie: