Jak usmażyć mrożoną rybę?

2008-06-08

Któż nie lubi dobrej i dobrze usmażonej ryby. W wielu domach w piątek jest to podstawowe danie dnia. Jadąc nad morze zawsze idziemy „na rybkę". Tam możemy mieć pełną gamę smaków ryb…

Spróbujmy zastanowić się, w jaki prosty sposób możemy sami dobrze usmażyć rybę.

Ryba musi być dobrego gatunku. Ja polecam sandacza, pstrąga, morszczuka. Ale w sklepach dostępne są i inne gatunki. Ważne jest żeby ryba była świeża. To ma wpływ na jej smak. Jeżeli rybę kupujemy mrożoną należy ją najpierw starannie rozmrozić i osuszyć ręcznikami papierowymi. Rybę dzielimy na kawałki, skrapiamy cytryną, sok wcieramy. Przyprawiamy solą, pieprzem. Można też dodać gotową przyprawę do ryb.

Dobrze jest zrobić to nawet kilka godzin przed smażeniem, żeby przyprawy „przeszły" całe mięso. Niektóre gospodynie dodają tzw. panierki albo przynajmniej obtaczają kawałki ryby w mące.

Patelnia. To ważna rzecz. Musi być sprawdzona, z dobrym dnem.

Na rozgrzaną patelnię (to ważne) wlewamy olej, tyle, żeby pokrył dno. Na gorący olej układamy rybę. Nie za gęsto! Smażenie powinno odbywać się przy odkrytej patelni. Niestety, czasem pryska tłuszcz, ale cóż – trzeba się poświęcić  - sprzątniemy póĹşniej.

Proces smażenia trwa krótko: od 10 do 15 minut łącznie. Bardzo ostrożnie po ok. 2/3 czasu drewnianą łyżką przewracamy naszą rybkę na drugą stronę. Wszystko robimy delikatnie, że by się nie rozpadła (ryba jest krucha!). Rybę przekładamy na talerz.

 

Dobrze smakuje z ryżem, ale to już zależy od waszych gustów. W razie niepowodzenia nie ma co się przejmować, warto próbować dalej.

Smacznego!

Komentarze

  • Dotka, 2008-08-03

    ROZMROZONA RYBE OSUSZAM RECZNIKIEM PAPIEROWYM, SKRAPIAM CYTRYNKA I SOLE. NASTEPNIE OBTACZAM KAWALKI RYBY W MĄCE I W JAJKU PO CZYM SMAŻĘ NA ROZGRZANEJ PATELNI Z ODROBINA OLIWY. NAJLEPIEJ SMAKUJE ZE SMAZONA CEBULKA Z KONCENTRATEM POMIDOROWYM I Z RYZEM:)

  • kloi, 2009-04-18

    moja mama zawsze powtarzała, że tajemnica dobrej ryby to sól czosnkowa

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.

zobacz wszystkiezobacz wszystkie artykuły
»kategorie: