Jak ugotować ryż aby był sypki?

2008-05-28

Trudno się nie zgodzić z tym, że ryż jest bardzo dobrym składnikiem potraw studenckich, gdyż jest tani, łatwy w przygotowaniu i szybko się go przygotowuje.

 

Warto zauważyć, że na rynku ryż istnieje w dwóch postaciach: sypkiej i w torebkach. Co ważne, różnią się nie tylko sposobem opakowania, ale i sposobem przygotowania. Jako pierwszy omówimy sobie gotowanie ryżu w torebkach, z tej racji, że jest o wiele prostszy.

 

Należy zagotować w garnku wodę (tyle, żeby zakryła woreczek z ryżem), lekko ją osolić, dodatkowo można dodać trochę oleju (małą łyżeczkę, żeby się nie sklejał). Do osolonej i wrzącej wody wrzucamy torebkę, gotujemy ją przez ok. 15 min. (informacja o dokładnym czasie powinna być podana na opakowaniu). Całość gotujemy pod przykryciem. PóĹşniej odcedzamy torebkę (uwaga, gorące!) i ją otwieramy (rozcinamy bądĹş rozrywamy), i gotowe! Żeby się nie udało naprawdę trzeba się bardzo postarać. Jedna torebka ryżu (100 lub 125g) jest odpowiednia dla jednej osoby.

 

Nieco trudniejsze, ale bardziej ekonomiczne, jest gotowanie ryżu sypkiego. Gwarancją sukcesu jest ścisłe trzymanie się proporcji, które wynoszą 2:1. Oznacza to, że gotujemy dokładnie 2 razy tyle wody, ile zamierzamy dać ryżu. Dla jednej osoby odpowiednią ilością jest 1 szklanka. Ważne, aby gotować pod przykryciem. Najpierw należy zagotować 2 szklanki wody (osolonej i z dodatkiem łyżeczki oleju), następnie dosypać odmierzoną ilość ryżu. Nawet doświadczone gospodynie domowe nie gotują ryżu „na oko” ;)

 

Całość należy wymieszać i przykryć. Nie gotujemy na dużym ogniu, średni jest wystarczający, gdyż wtedy woda nie wyparuje nam zbyt szybko. Cierpliwie czekamy ok. 10-12 min. i sprawdzamy, czy ryż jest odpowiedni. Pożądane jest, aby nie było wody a został sam ryż.
W zasadzie całość jest gotowa, jednak gorąco polecam przykryć garnek i szczelnie go zawinąć ręcznikiem na ok. 20 min. Wtedy jest jeszcze lepszy.

Nie ukrywam, że gotowanie ryżu sypkiego jest trochę trudniejsze do opanowania, jednak myślę, że metodą prób i błędów warto to opanować.

 

Ryż jest wygodnym składnikiem, który w połączeniu z rozmaitymi mięsami, potrawkami czy warzywami może tworzyć naprawdę pyszne dania. Polecam jego stosowanie i życzę wielu smacznych potraw!

Komentarze

  • lodzianin, 2008-07-04

    Trzeba oczywiście pilnować ryżu , żeby on się nam nie spalił.

  • alusia35, 2008-07-06

    Duża ilość osolonej gotującej wody - wsypuję ryż - gotuję 15 minut, przecedzam na sicie i przelewam zimną wodą. Łyżka rozgrzanej oliwy - wrzucam ryż dodaję łyżeczkę papryki słodkiej,trochę pieprzu i magii, szybciutko przemieszam wykładam na liść sałaty do tego kawałeczek mięska, zawsze coś zostanie od obiadu. Tym sposobem przygotowanie potrawy trwa minuty, jeśli naturalnie taki dyżurny ryż jest w lodówce.Smacznego

  • Dotka, 2008-08-03

    DO GARNKA Z GOTUJĄCĄ SIĘ WODĄ WSYPUJĘ RYŻ I GOTUJĘ PRZEZ 20 MINUT MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU. DO OSOLENIA WODY STOSUJĘ PRZYPRAWĘ KUCHAREK LUB ZIARENKA SMAKU. CZASAMI GOTUJĘ RYŻ W BULIONIE WARZYWNYM. NABIERA ON WTEDY LADNEGO KOLORU A JEGO SMAK JEST LEPSZY NIZ Z SAMEJ WODY Z SOLĄ KUCHENNĄ.

  • Uschata, 2008-10-11

    Mnie zawsze uczono że: a) przed gotowaniem ryż trzeba opłukać w zimnej wodzie, aby pozbyć się `pyłu`, który powoduje że woda robi się biała, b) wzór na `ryż idealny` wygląda następująco: 1 szklanka ryżu = 2,5 szklanki wody.

  • , 2010-10-13

    podczas gotowania ryżu do potraw z użyciem kurczaka warto dodać szczyptę curry, nadaje ładny kolor i zapach

Dodaj komentarz

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się najpierw zalogować.

zobacz wszystkiezobacz wszystkie artykuły
»kategorie: